Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Reîntoarcerea ca în poveste a contelui Kálnoky

Reîntoarcerea ca în poveste a contelui Kálnoky

„De treci codrii de aramă”... Mașina parcă se culcă pe linia curbelor drumului județean care leagă regiunea scaunului Sepsi de Erdővidék (Pădureni), o porțiune din județul Covasna de azi, care oricând ar putea concura la un imaginabil premiu de „cel mai povestitor loc” al Transilvaniei. Treci prin păduri care par interminabile, prin Bibarcfalva (Biborțeni) simțind parcă în nări bărbătescul miros al apei minerale, treci pe lângă Bățanii Mici, locul de naștere al inegalabilului povestitor Benedek Elek.

Ne apropiem de fostul glorios orășel minier Barót (Baraolt), unde numai statuia minerilor și urmele urbanistice ale socialismului glorios mai amintesc de anii epocii de aur.

După câțiva kilometri ne așteaptă o altă poveste, cea a contelui Kálnoky Tibor, născut în Germania, crescut în Franța, care nu prea știa nimic de proprietățile și istoria familiei mulți ani, până nu a găsit într-o valiză de-a bunicului său niște scrisori de dragoste, în care – în afară de cuvinte dulci în limba germană – apărau des și descrierile zonelor unde avea cândva familia proprietăți.                                               Contele Kálnoky Tibor (foto: Népszabadság)


Printre altele castelul din Miklósvár (Micloșoara) – un mic castel de vânătoare, cu un parc luminos și un „lac nobiliar”.

Contele Kálnoky Tibor încă din 1987 a decis, că se întoarce în Transilvania și reface proprietățile strămoșilor, implicându-se activ în revitalizarea unor sate din Transilvania, încurajând secuii să încerce să profite de această zonă mirifică, pornind mici afaceri agroturistice.

Această voință a sa probabil s-a întărit când prințul Charles pe 27 aprile 1989, a ținut un discurs despre situaţia satelor din România cu ocazia expoziției Build A Better Britain, organizată la Londra de Civic Society.

Nu știu dacă s-au cunoscut atunci personal – cele două familii aristocrate fiind în rudenie prin Rhédey Klaudia, care a fost stră-străbunica reginei Elisabeta –, dar sfârșitul anilor 1990 i-a găsit pe amândoi pe aceleași baricade, ca mari și temuți apărători ale tradițiilor transilvane, a vieții rurale transilvane.

Contele Kálnoky în acești ani s-a mutat în Budapesta și s-a căsătorit cu o transilvăneancă, cu Anna (foto). A învățat limba maghiară de la zero, cum făcea de fapt pe vremuri o parte a aristocrației maghiare, începând cu „cel mai mare maghiar”, contele Széchenyi István. (Cotidianul budapestean Népszabadság chiar notează că Tibor Kálnoky vorbește o maghiară „interesantă”, cu expresii echte secuiești, cum ar fi „erdöllés”, adică „tăiere de lemne”).

Apoi cu trecerea timpului relațiile celor doi au devenit mai strânse și mai ales mai fructuoase. Kálnoky a început cruciada sa pentru a-și îndeplini visele pe pământul strămoșilor (în 1996 mutându-se în România), iar prințul Charles a făcut încă un pas spre Transilvania: în anul 2000 a fost fondată filiala românească a Mihai Eminescu Trust, patronată de Prințul Charles, care coordonează proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania.

„De treci codrii de aramă”... Oare a recitat cineva Prințului Charles aceste rânduri eminesciene când trecea peste pădurile parcă interminabile ale regiunii secuiești Erdővidék (Pădureni)? De aici se trage oare denumirea Trustului? Cine știe. Poate și acest aspect are o poveste, ca și atâtea și atâtea din Erdővidék (Pădureni)?

                                                                          ***
Apropiându-ne de Miklósvár (Micloșoara), pădurile ne părăsesc și în stânga și în dreaptă, deschizându-se în fața noastră acel sat, unde contele Kálnoky Tibor are mai multe proprietăți, într-una fiind „camera” Prințului Charles, când acesta își vizitează proprietățile sale.                                             Castelul și șantierul - Foto: Corbii Albi


În fața curții castelului de vânătoare ne așteaptă a veste neplăcută: contele a trebuit să plece, nu ne poate călăuzi personal. Până ghidul ne explică despre geografia locului, eu mă uit la gardul refăcut, și la o mică tăbliță, pe care scrie, că poarta a fost renovată de British Council.

În fundul parcului se întrezărește conturul castelului, înconjurat de mormane de nisip, ciment și tot ce se găsește într-un șantier. Da, a început reconstruirea castelului Kálnoky din Miklósvár (Micloșoara)! Iată cum se transformă un vis în realitate, dacă ai voință, dacă știi să colaborezi cu societatea și știi să faci proiecte de zeci, sute de milioane de euro...

Țin minte cum am zâmbit, când în 2014 (aprilie parcă) citeam știrea despre ședința extraordinară a consiliului local a orășelului Barót (Baraolt), în cadrul căreia contele Kálnoky Tibor spunea consilierilor despre Fonduri UE, „Fonduri Norvegiene”, de unde se pot obține fonduri uriașe pentru refacerea totală a castelului (proprietate a orașului, concesionat contelui pe o anumită perioadă). Contele explica detaliat ce este de făcut, cum se elaborează proiectul comun... „Timpul ne presează, data limită este foarte aproape” – spunea contele.                                                       „Toți lucrăm" - Foto: Corbii Albi

Și iată-iată, acum, în 2015, iulie, curtea castelului este plină de unelte pentru construcții, castelul transformându-se într-un șantier imens. Mă uit repede pe site-ul Fundației Kálnoky, constatând zâmbind, că limba oficială a site-ului nu este nici germana, nici franceza (limba locurilor de naștere/educație), nici româna, nici maghiară, ci... engleză. („Royal english” – face observație un coleg de al meu):

The project „Heritage initiative – the Museum of Transylvanian Life” takes place between January 2015 and April 2016. It is financed by the EEA Grants and the Government of Romania, in the framework of the PA16/RO12 Conservation and revitalisation of the natural and cultural heritage Programme.

The project is implemented by the Kálnoky Foundation, in partnership with INTBAU Scandinavia. The project shall generate a viable alternative to the local cultural and touristic offer, and it is complementary to local sustainable development strategies, with direct benefits in the field of improving life conditions in the area.                
                                                       Prințul Charles - Foto: cadizmedia.hu

Uitându-mă la “reconstrucția lacului” îmi vine în minte o observația făcută de contele Kálnoky pentru Népszabadság din Budapesta: din cei trei copii cel mare va pleca în Anglia la școală, și după planurile familiei ceilalți doi tot în Anglia vor învăța despre tainele scrisului și cititului.                                                   „Malul" viitorului lac - Foto: Corbii Albi

– Sper că cel puțin unul dintre copii mei va simții, că locul său este în Transilvania și se vor întoarce după cursuri. Eu nu-i vor forța.Cel mai important lucru este însă ca să aibă cea mai bună educație – spunea contele în interviul amintit.

Da. Contele știe foarte bine, că fără educație și cultură nu se poate clădi nimic. Nici vise, nici planuri, nici carieră, nici afacere, nici castele.

Și nu se pot scrie nici povești adevărate.Sus