Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Zbor deasupra cuibului Generației de Ură

Zbor deasupra cuibului Generației de Ură

Am așteptat să am 21 de ani ca să pot vorbi despre tema asta, pentru că tot voi, Generația Urii, mi-ați spus de atâtea ori că la 18, 16, 14 ani suntem prea tineri să avem o părere, cu siguranță mult prea tineri ca voi să o ascultați. Dacă și acum sunt prea tânără ca opiniile mele să fie tratate cu seriozitate, să vă fie și mai multă rușine.

Locuiesc în Sfântu Gheorghe de când mă cunosc, vă știu pe toți care săriți în sus când auziți de multiculturalitate sau când un ungur nu știe romănă, reveniți-vă. Este momentul să vă scoateți ochelarii de cal și să acceptați că a venit momentul să tacă, să plece sau să treacă opiniile voastre. În Charleston au murit 9 oameni datorită unui dement care a intrat într-o biserică cu o pușcă, motivul fiind ura rasială. Vedeți voi, cumva vă credeți speciali pentru că locuiți într-o zonă în care avem două etnii și ne victimizăm până nu mai putem de cât de greu ne este. America, țara tuturor posibilităților, despre care vorbiți de parcă acolo sunt făcute lucrurile cele mai bune și cele mai durabile, tocmai a trecut printr-un eveniment care, alături de alte întamplări recente, au semnalizat clar faptul că rasismul în America există.

Nu mai este la fel de răspândit, dar acolo unde este, a devenit mai violent. Așa că, dacă vă uitați în jur, puteți observa peste tot că dorința este să stopăm ceea ce voi promovați. Singurul lucru care mă liniștește este că în România avem legislație mai strictă în ceea ce privește permisul de port-armă, pentru că voi, generația de ură, acolo bănuiesc că vreți să ajungeți.

Spun că e momentul să vă educați sau să plecați. Uitându-vă la televizor nu realizați, oare, că sunteți penibili când vă faceți probleme legate de denumirile străzilor sau ale spitalelor în română sau în maghiară? Uitați să vă bucurați de faptul că nepoții sau copiii dumneavoastră au access la educație și servicii medicale, când în alte locuri tocmai ura (etnică, rasială) pe care voi o promovați face ca milioane de copii să rămână în abisul foametei și al lipsei de educație? De ce sunteți atâta de doritori de a ne întoarce din evoluție și de a ne forța să urâm diferențele dintre noi?

Nu veți căstiga niciodată!

În primul rând pentru că este absolut natural ca etniile să coexiste și granițele dintre țări nu au fost create că să țină oamenii exilați unii de alții, plecările din țară și cunoasterea de orizonturi noi este pe deplin susținută de toată lumea, plecare în locuri în care, în mod șocant, veți coexista cu alte etnii.

În al doilea rând, pentru că ideea voastră de ‚câștig’ nu există. Voi, cei care susțineți segregarea și ura, nu aveți un țel sau scop. Noi, dorind să lucrăm împreună, avem unul foarte clar, cel de a evolua și de a ne iubi orașul indiferent de etnia pe care o avem.

Care este scopul Generației de Ură? Să umilim cealaltă etnie? Să le luăm eventual dreptul la muncă sau la educație? Să le luăm cetățenia sau să ii forțăm să ne învețe limba? Să le explicăm cât de ne-oameni sunt ei în fața noastră? Nu spuneți că exagerez, pentru că nu există nici o altă concluzie. Iar dacă îmi spuneți că sunteți mai moderați decât ce am sugerat eu mai sus, înseamnă doar că sunteți și mai ne-educați decât credeam pentru că altfel ar trebui să realizați că rasismul sau discriminarea nu există în doze mici sau moderate, ele doar există.

Aveți grijă cu ce fel de oameni se iau opiniile voastre de mână.

Gândiți-vă că în momentul în care îi considerați fanatici sau exagerați pe cei care vă contrazic, sunteți probabil chiar voi în postura de fanatism.

Dacă urâți profund, de exemplu, multiculturalitatea, crezând că ea este o fațadă (eventual) ce de fapt sprijină doar una dintre etnii, probabil problema dumneavoastră mai mare e faptul că sunteți împotriva sprijinirii oricărei etnii sau faptul că aveți impresia că sprijinirea unei etnii este echivalentă cu ura sau disprețul față de cea a voastră. Probabil niște opinii mai moderate sau mai deschise la dialog ar genera o asemenea atitudine și din partea celorlalți, iar împreună v-ar ajuta să aveți o viață mai liniștită și mai prosperă în orașul pe care, indiferent de etnie, cu toții îl iubim.

 
Sus