Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Kontakt / Se stinge dialectul săsesc, urmat de limba maghiară?

Se stinge dialectul săsesc, urmat de limba maghiară?


Dacă sunt probleme pentru etnicii maghiari în a folosi limba lor maternă, ce putem spune despre românii care vor să învețe limba maghiară? Pentru românii ardeleni, limba maghiară nu este doar o limba străină, ci este limba vecinilor, a prietenilor ori uneori chiar a unor membri ai propriei familii.

Să înveți limba maghiară nu înseamnă să înveți doar o altă limbă străină, ci să înveți despre istoria, cultura, tradițiile celor lângă care stăm și trăim. Întotdeauna o limbă străină îți lărgește orizontul de cunoaștere.

De curând căutând niște cursuri de limba maghiară, am dat peste o reclamă la cursuri de limba maghiară pe youtube. Printre comentarii am găsit și câteva care spuneau că limba maghiară nu este o limba străina ci o mizerie.

E trist să vezi că frustrările unora se răsfrâng până și asupra unei limbi. Există ceva cărți despre istoria maghiarilor, despre cum ne văd ei pe noi românii, însă prea puține. Cum poți combate ideile preconcepute, stereotipurile, altfel decât prin informare obiectivă?

Francezii, prin anii 20, forțau copiii să vorbească doar franceza în școală, li se interzicea să vorbească în occitană. Asta a fost acum aproape 90 de ani.

Azi limba occitană este vorbită de puțină lume. Guvernul francez însa și-a dat seama de greșeală și încearcă revitalizarea ei, prin dicționare, manuale de învățat limba occitană, prin cursuri ori prin amplasarea plăcuțelor cu numele străzilor ori a orașelor în ambele limbi, franceză și occitană.

Noi ar trebui să învățam din greșelile altora, nu să le repetăm ori mai rău, să le și perfecționăm. Câți pot învăța azi dialectul săsesc dacă doresc?

Există manuale, dicționare, cursuri în dialectul sașilor (care este diferit de germană) aici la noi? Nu.

Guvernul, ministerul culturii se ocupă de aceste lucruri, sau lăsăm dialectul săsesc să moară odată cu dispariția sașilor?

 Încă nu este cazul cu limba maghiară. Cuvântul cheie este încă''. Dar dacă se continuă această politică, cu siguranță se va ajunge acolo.

     

Nu ne putem culca pe o ureche și să stăm liniștiți că maghiarii sunt destui și pot și singuri să-și apere limba și cultura. Ca majoritari avem obligația de a îi ajuta iar guvernul și autoritățile statului, să le creeze un cadru în care să își poata păstra și duce mai departe cultura, limba și tradițiile.

Ar trebui să existe în școli manuale în care copiii să învețe despre etniile care trăiesc lângă noi, să învețe despre maghiari, despre sași, șvabi, țipțeri, landleri, romi, sârbi ori ucrainieni.

O bună conviețuire nu se poate face decât învățând de mici respectul pentru alții care au alte religii, altă cultură și tradiții, dar care trăiesc aici lângă noi.

Îi numim minoritari și spunem că ei trebuie să se supună nouă majorității și dacă nu le convine, să plece”. Unii spun asta, pentru că așa au învățat, alții pentru că nu îi înțeleg și cred că cine nu-i ca ei e împotriva lor.

Îmi doresc să intru într-o librărie și pe lângă cursurile de limbă italiană, spaniolă, engleză etc. , să găsesc și cursuri de învățat dialectul sașilor, dicționare, ghiduri de conversație în dialectul sașilor. La fel și pentru limba maghiară.

Până una alta, îmi rămân în minte cuvintele rușinoase, jignitoare: 'limba maghiara nu este limbă străina ci mizerie''.Ne supărăm că unii maghiari nu ne privesc cu prea mare simpatie, dar nu facem nimic decât să ne scuzăm că nu noi am spus cuvintele alea urâte, că sunt spuse doar de o mână de oameni frustrați si xenofobi. Am luat însa atitudine împotriva celor ce cred că limba maghiară nu merită învățată?

Oamenii ăștia mă fac să-mi fie rușine că sunt român. Îmi doresc să vină ziua când pot să spun cu mâna pe inimă, că sunt mândru că sunt roman și mândru că în România un etnic maghiar poate să învețe și să folosească nestingherit  limba lui maternă.

Aștept, ca statul să-i dea drepturi egale în a folosi limba maternă ca și în cazul etnicilor români. Aștept ca statul nu doar să-i tolereze” ori să se comporte cu ei de parcă le-ar face o favoare, ci să îi respecte pur și simplu.

E un drept elementar.


Sus