Joi, 22 August 2019
Joi, 22 August 2019


Kontakt / Steagul nostru și înțelepciunea copiilor

Steagul nostru și înțelepciunea copiilor

Am avut norocul român fiind să fac grădinița în limba maghiară. Fără acest noroc nu aș fi reușit să ajung să cunosc mai târziu prietenii, iubitele și instructorii de naționalitate maghiară ce mi-au umplut viața cu zeci de amintiri care încă le prețuiesc.

Evenimentul prin care am înțeles diferența de naționalitate dintre mine și ceilalți copii a fost unul foarte interesant.

Stând și desenând împreună cu colegul meu de grădiniță Tamás, eu am desenat steagul românilor și arătându-i i-am zis mândru Uite! Acesta este steagul nostru!”.

Tamás s-a uitat nedumerit la mine, a desenat repede steagul ungurilor și a zis Nu-i adevărat! Acesta este steagul nostru!”.Atunci am înțeles pentru prima oară (în măsura în care poate înțelege un copil) că era o diferență foarte mare între felul în care vedeam eu lucrurile ca român și felul în care le vedea Tamás ca maghiar.

Am stat puțin amândoi să ne gândim cum rezolvăm dilema.

Soluția a fost una extraordinară: am desenat împreună un nou desen. În desen apăream amândoi ținând fiecare steagul lui și ținându-ne de mână. Eram prieteni chiar dacă aveam steaguri diferite.

Copiii văd lumea cu alți ochi și tocmai de aceea iubim cu toții inocența lor. Ar trebui însă de multe ori să fim mai atenți la ei și să învățăm de la ei.

Copii pot avea cele mai simple și frumoase soluții pentru problemele adulților.
Sus