Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Kontakt / Despre găgăuzi și despre limba maternă


Despre găgăuzi și despre limba maternăÎn Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuză se vorbește în limba găgăuză, în limba rusă și în limba română. Din acestea trei limbi în limba noastră găgăuză se vorbește în familii, la lecții de limba găgăuză, foarte rar se discută în această limbă în autoritățile publice locale, în instituțiile publice.

La fel mergînd pe străzile orașelor și satelor poți auzi cum oamenii vorbesc în limba noastră, care seamănă cu limba turcă. Oamenii care cunosc această limbă, foarte repede pot învăța limba turcă. Turcii înțeleg foarte bine limba noastră; ei susțin că limba găgăuză se seamănă cu limba turcă veche.

În Turcia găgăuzii sunt primiți foarte bine, lor le place că limba se aseamănă și nu sunt probleme în comunicare. Oamenii din regiunea noastră foarte des pleacă în Turcia în călătorii, în vizite, sau la muncă. Găgăuzii simt o stimă deosebită față de poporul turc și de țara Turcia.Limba găgăuză este frumoasă, melodioasă. În mica noastră regiune autonomă sînt mulți autori, scriitori, poeți, care scriu în limba noastră. Chiar și Biblia pentru copii a fost tradusă în limba găgăuză. Mai mult ca atît, în Găgăuzia este televiziunea găgăuză și radio care emite în limba noastră. Se numește Gagauz Radio Televizionu.

Elevii spun că limba găgăuză este grea, gramatica este complicată, elevilor, care nu aud această limbă în familiile lor, le este dificil.

Toate materiile în școlile din Găgăuzia se predau în limba rusă. Limba găgăuză este un obiect, care se predă de 3-4 ori pe săptămînă începînd din clasa întîia. La finele clasei a douăsprezecea elevii susțin examenul BAC la limba găgăuză. Se studiază limba și literatura găgăuză.

La Universitatea de Stat din Comrat este specialitatea limba și literatura găgăuză. La fel absolvenții studiilor de licență pot intra și la studiile de master la limba și literatura găgăuză.În Republica Moldova sînt licee moldo-turce. În Găgăuzia sînt două licee moldo-turce – unul e în orașul Ceadîr-Lunga și altul se află în satul Congaz. În liceele respective se predau obiecte în limba turcă, romînă și în limba engleză. Mulți absolvenți întră la facultăți în Turcia.

Pe data de 27 aprilie este sărbătorită Ziua Limbii Găgăuze. Poporul găgăuz are imnul și steagul UTA Găgăuzia. Imnul se cîntă în limba găgăuză toate sărbătorile evenimentele regionale se încep și se termină cu audierea imnului Găgăuziei.
Sus