Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / TVR Cluj iese la suprafață cu o licitație intelectuală

TVR Cluj iese la suprafață cu o licitație intelectuală

Într-o lume mediatică română dominată de manelism și jurnalism de fațadă, setul de megaproiecte marca TVR Cluj prezentate în cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF) însemnă nu numai aer proaspăt pe coridoarele strânse ale breslei, dar și o atenționare colegială: da, TVR Cluj iese la suprafață.

După o absență relativă din piața vizibilă a pieței jurnalistice, studioul de pe strada Donath revine în forță, și rupe gura târgului cu cinci megaproiecte cu caracter internațional respectiv interuman inedit.

Proiectul Auschwitz 70 este primul megaproiect reușit prezentat la TIFF.

Echipa TVR Cluj a conceput o emisiune completă în direct de la ceremonia de comemorare a eliberării Fabricii Morții din Auschwitz. În emisiunea în pricină erau invitați oameni de marcă ai tematicii, cum ar fi – printre alții – profesorii Andrei Marga și Ladislau Gyémánt, personalități care își asumau rolul de interlocutor în incinta respectiv intrarea lagărului, oferând transmisiei directe o aură internațională.Reportajul realizat de jurnalistul Adrian Rozenberg despre căutarea strămoșilor săi în tristele locuri neumblate de pe lângă lagărele de muncă naziste – un reportaj al cărui finalitate este una catartică –, și-a pus vizibil amprenta pe auditoriu.

Tensiunea pozitivă generată de reușitele jurnalismului adevărat – bazat pe cunoaștere și responsabilitate – a fost menținută în continuare la o limită maximă de realizatorul celui al doilea megaproiect marca TVR Cluj, dedicată genocidului armean.

Evenimentele tragice din 1915 din Turcia – în finalitatea cărora au fost nimiciți cca. 1.5 milioane de armeni – au fost prezentate de Sebesi Karen Attila, un cunoscut om de televiziune, care a fost prezent în fruntea unei delegații juranlicești de la TVR Cluj în Armenia respectiv Nagorno Karabakh, pentru a-și aprofunda cunoștințele despre acest genocid.

Prezentarea consecutivă a celor două megaproiecte realizate în ultima perioadă de TVR Cluj – Auschwitz 70 și Armenocid 100 –, a sugerat publicului o anumită continuitate a unei tematici egzistențiale sumbre, atenționând lumea, că cele două momente negre ale umanității nici acum, în 2015 nu sunt arhicunoscute, ba chiar... recunoscute.Aspectele proiectate din reportajele respectiv emisiunile dedicate acestui eveniment – producător Orbán S.Katalin – funcționau ca niște plase de siguranță pentru aceia, care concep realitățile genocidelor numai și numai în sfera intelectualului, neglijând valențele scrict pământești (umil-umane) ale acestora.

Megaproiectul trei – activitatea civică a luptătorilor pentru mediul verde: emisiunea Natură și aventură – a atras mulți tineri interesați. Apariția pe scenă a unor jurnaliști de marcă – ocrotitori de natură înflăcărați ca Dan Păvăloiu, Dan Curean, Mihai Goțiu și alții – au redinamizat atmosfera cortului TIFF.Abia s-a prezentat primul material-manifest (dispariția respectiv reapariția lostriței pe Bistrița, Vișeu și unii afluenți ai Mureșului), tineretul prezent a și intrat în discuție, cerând detalii și posibilități de conlucrare. Tematicile următoare (catastrofele produse de microhidrocentrale respectiv defrișarea excesivă) s-au bucurat de un interes viu, dovedind că emisiunea Natură și aventură are prindere la tineri, devenind unul dintre brandurile incontestabile ale TVR Cluj.

Dezbaterea relațiilor om-natură (generale) a fost urmată de o altă dezbatere, de această dată cu caracter mai intim (personal), legat de conviețuirea cu semenii. S-a prezentat Emisiunea Fără prejudecăți, singura producție de televiziune din media europeană dedicată persoanelor cu dizabilități și realizată de către acestea. Cei trei tineri reporteri cu sindrom Down de la Fără prejudecăți au fost premiați de numeroase asociații și ONG-uri pentru exemplul pe care îl dau, pentru felul în care demonstrează că dizabilitatea poate fi și abilitate.Ultimul megaproiect prezentat în cortul TIFF a fost: Jurnalist în România. Colegii care au conceput, derulat și aprofundat acest proiect – prin care jurnaliști vorbitori de limba română din afara granițelor României fac cunostință cu realitățile din România –, au prezentat principalele etape ale acestei colaborări complexe internaționale. Luările de cuvânt a redactorilor Mihaiela Ilea, Emilia Avram și Csaba Szabó au fost urmate de cele ale profesorului (și fostului ambasador) Liviu Zăpârțan, care s-a arătat entuziasmat de proiect.
                                                                                  ***
TVR Cluj, iată, iese la suprafață, și scoate la licitație intelectuală megaproiectele realizate în ultima perioadă. Cortul TIFF a fost un loc ideal pentru această conferință deschisă publicului larg, deoarece ecranul – ca și puterea creativă umană respectiv responsabilitatea civică – este nu numai familiar, dar și comun filmului și a televiziunii de calitate.Sus