Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Kontakt / Baroni și grofi între batjocură și apreciere

Baroni și grofi între batjocură și apreciereRetorica comunistă a luptei de clasă a prins rădăcini foarte adânci în limbajul public românesc, unele expresii făcând carieră și în limbajul interetnic. Până nu de mult apelativele de grof sau baron erau identice cu „oameni înstrăriți – de regulă unguri – care și-au acumulat marea avere prin exploatarea maselor sărace – de regulă români – ținându-i în beznă și sărăcie”.

Mai nou baroni sunt numiți liderii politici de nivel mijlociu – președinți de consilii județene – care „gospodăresc” județul ajuns la cheremul lor ca pe moșia lor. Grofi sunt numiți aristocrații maghiari reîmproprietăriți și „baronii locali” ai UDMR-ului, astfel fiind deosebiți de persoanele cu aceleași îndeletniciri și apucături, dar de etnie română.

Nobilimea din afara arcului Carpatic a avut o evoluție diferită de cea europeană. În Ardeal însă clasele sociale erau identice cu clasele sociale din Europa de Vest: iobăgia era legată de glie, mica nobilime era liberă – avînd unele obligații (de exemplu secuii pentru a-și păstra libertățile erau obligați să apere granițele de vest ale imperiului), iar aristocrația era structurată în felul următor: baronii ca rang erau precedați de conți (gróf în maghiară, graf în germană) și prinți.

Titlurile nobiliare erau donate de către principii Transilvaniei, respectiv regii Ungariei și nu erau privilegiul unei etnii sau a alteia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  

Rhédey Klaudia, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Casa Rhédey, Cluj.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De exemplu membrii trupelor grănicerești din Năsăud aveau aceleași privilegii ca secuii, erau mici nobili. Sau multe familii românești din Maramureș sunt mândrii pănă în zilele noastre de titlurile nobiliare purtate.

Au fost ridicați la rangul de baron sau conte și mici nobili români, iar mai târziu, prin secolul al XVIII-lea au primit titluri nobiliare și conducătorii cultelor: episcopii au primit titlul de baron, arhiepiscopii cel de conte, iar primatul cel de prinț.

În evul mediu, până la apariția mișcărilor naționale, care au dus la crearea statelor naționale în Europa – unificarea Germaniei, a Italiei sau a României – națiunea nu avea conotații etnice, ci doar conotații de clasă privilegiată. Aristocrația și astăzi se consideră deasupra națiunii etnice: vezi casele regale europene mai toate sunt germane, casa regală a Angliei și-a schimbat numele din Saxa-Coburg-Gotha în Windsor în anul 1917 pentru a sublinia de ce parte se află în războiul cu Germania.

Sau suveranii după moda europeană a României au fost Carol I și Ferdinand I, născuți principi de Hohenzollern-Sigmaringen, primul căsătorit cu prințesa Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (cunoscută și sub pseudonimul literar Carmen Sylva), iar cel de-al doilea cu Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha (nepoata reginei Victoria a Angliei și al țarului Alexandru al II-lea a Rusiei), Carol II născut deja în România s-a căsătorit cu principesa Elena a Elenilor, iar fiul lor Mihai I, o are soție pe regina Ana, născută principesă de Bourbon-Parma.

Nu cred că i se poată imputa vreunuia din regii României, că nu a fost loial țării al cărui conducător a fost să fie, sau dacă vreți: că nu a fost un bun român.

Iar prin aceasta am ajuns la esența termenului, noțiunii de aristocrație: a fi deasupra națiunii politice, culturale, a fi devotat unor valori situate deasupra tuturor celorlalte: moralitate, credință, a fi în slujba comunității pe care o servește.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Contele Széchenyi István.

Numeroase instituții au fost fondate de el și poartă numele acestuia.

De numele lui se leagă construcția primului pod numit Lánchíd (podul cu lanțuri), ce leaga peste Dunăre cetatea Budei cu orașul Pesta.

Este fondatorul Academiei Maghiare de Științe, fiind și principalul donator de fonduri pentru crearea aceastei instituții.

Cunoscut pentru rolul de frunte în modernizarea industro-agricolă a țării din propriul buget.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deci ar fi bine să uităm să-i mai facem grofi sau baroni din bășcălie pe politicienii certați cu legea, să nu-i folosim ca termen jignitor pe fondul îndoctrinării cu ideologia comunistă a luptei de clasă, accentuată și de un conținut etnic peiorativ.

Nobilii nu se fac peste zi, ci se nasc nobili. Sunt precum gazonul englezesc: are nevoie de îngrijire zilnică și de 500 de ani ca să arate ca la carte...
Sus