Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Glumele și discriminarea, ca o mentalitate

Glumele și discriminarea, ca o mentalitate

Știu deosbit de multe glume pe teme etnice și nu îmi pare rău. Nu cred în această paradigmă socială în care spunem doar lucrurile general acceptate ca fiind corecte în funcție de persoanele de față. Dacă ne e frică să spunem o glumă despre maghiari pentru că e un maghiar de față, e tot un semn de șovinism.

Ne-ar fi frică să spunem aceași glumă dacă erau doar români de față? Dacă răspunsul e „nu”, atunci e clar că avem o prejudecată care arată credința noastră, că el va fi mai predispus să se simtă atacat pentru că e maghiar, în loc să râdă la o glumă bună.

Am prieteni maghiari alături de care am râs la glume despre maghiari la fel cum am prieteni indieni alături de care am râs la glume cu indieni, prieteni la filozofie alături de care am râs la glume despre filozofi sau prietene blonde alături de care am râs la glume despre blonde.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Iurie Leancă surprindea jurnaliștii din Ungaria, ce bine vorbește limba maghiară, deși este politician al unei țări în care nu trăiesc maghiari. Ludovic Orban provine din tată maghiar, dar interesul lui față de limba maghiară este una scăzută. "La 14 ani, urma să primim confirmarea la Biserica Unitariană și era necesar să răspundem la întrebări în maghiară. Atunci, bunicii noștri ne-au promis că vom primi niște cadouri dacă învățăm maghiară. Am cedat dorinței lor și a trebuit să învățăm. Am făcut lecții cu tatăl meu, am lărgit fondul de cuvinte pe care îl știam și am învățat abc-ul gramaticii maghiare.“  În combinația fotografică de mai sus îl puteți vede pe Iurie Leancă, spunând: Eu vorbesc maghiara, și pe Orbán Lajos spunând: Tu vorbi putin ungur limba?(Cs.Sz.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cred cu tărie că acest „purtat cu mănuși” e la fel de dăunator ca o atitudine direct agresivă.

Discriminarea e o mentalitate fie ca o arătăm fie că nu. Faptul că trebuie sa fim nesinceri denotă clar că avem prejudecăți, și mai rău decât atât, nu mai ajungem să supunem mentalitatea noastră criticii altora, deschizând posibiltatea să o schimbăm.

Această mentalitate se simte, falsitatea se simte și ajungem să fim vinovați nu doar de o gândire greșită ci și de nesinceritate și de lipsa curajului de a supune această gândire la critica altora, generând și mai multă tensiune.

Nu ne plac oamenii falși, ne plac oamenii alături de care putem să râdem.
Sus