Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Regele Ungariei se întoarce la Timișoara

Regele Ungariei se întoarce la Timișoara


Când am făcut eu școala, Carol Robert de Anjou ne-a fost prezentat ca un rege al ungurilor ce a făcut imprudența să-l atace pe Basarab I și care era să-și găsească sfârșitul la Posada, în 1330.

Laconica informație era însoțită de o reproducere a unei scene de bătălie din Cronica pictată de la Viena. Din păcate, mulți dintre conaționalii mei și nu neapărat doar de vârsta mea, nu-și amintesc nici măcar atât.

Primul dintre Regii angevini, fiu al lui Carol Martell de Anjou (rege titular al Ungariei, după stingerea dinastiei arpadiene) și al Clementiei de Habsburg s-a născut în 1288 la Napoli și s-a stins în 1342 la Visegrad. Din 1308, când a devenit efectiv suveran peste Regatul Ungariei, sub numele de Carol I, deși a avut de înfruntat opoziția feudalilor, a găsit modalități de a dezvolta economia țării și mai ales, de a impulsiona mineritul.

După ce în 1307 a poposit pe malurile Begăi, viitorul rege a poruncit să se ridice primul castel al Timișoarei, iar la scurt timp după aceea și-a construit un palat. În condițiile tulburărilor feudale a mutat capitala Regatului Ungariei la Timișoara (1316-1323), unde a fost înmormântată prima lui soție, Maria Ecaterina de Beuthen.

Astăzi, aflând că timișorenii au găsit de cuviință să-l omagieze pe acest rege ce a înălțat în mijlocul mlaștinilor de la acea vreme Cetatea Timișoarei, la fel cum îl omagiază și pe Eugeniu de Savoia, cel care i-a alungat pe turci din cetate peste patru sute de ani, mă simt „fălos că mi-s bănățan în țoalele mele”.Primarul Nicolae Robu și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin dezvelește bustul regelui. (Foto:temesvarihirek.ro)

După cum am mai spus și cu alte ocazii, deși trăiesc de un sfert de veac printre ardeleni, eu continui să gândesc și să simt ca un bănățean și astfel stând lucrurile mă tot minunez de ceea ce văd și aud prin locurile unde se afirmă că ar fi mintea, de vreme ce Banatul e doar „fruncea”.                                                                         Cimișoara mândră floare…


Ce altceva pot să spun despre refuzul de a se permite amplasarea statuii Regelui Ladislau I. în orașul Oradea, pe care l-a întemeiat?

Sus