Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Kontakt / Deschidere și șovinism

Deschidere și șovinism

În clasa a X-a m-am apucat de dansuri populare la Ansamblul Százlábú. Am învățat dansuri populare românești, maghiare și țigănești.

Eram singurul român și mă aflam în cel mai conservator și tradiționalist mediu maghiar, mediu în care (gândeam eu) te aștepți să găsești o cantitate considerabilă de șovinism.

 

Nu putea fi mai departe de adevăr, în schimb a avut loc un lucru extraordinar. Faptul că eram acolo și că vorbeam maghiara, că le învățam dansurile și cântecele i-a intrigat, i-a făcut curioși și mă întrebau necontenit cum de sunt acolo. Răspunsul meu era mereu același: pentru că îmi place, pentru că mă bucur de ceva frumos.

După un timp întrebările au încetat și a avut loc schimbarea: voiau să învețe română. La început erau niște glume, după deveniseră mai serioși, după au început să învețe dansuri populare românești și după strigături românești.

Am dat spectacole, am dansat, am cântat, am râs și am sărbătorit împreună. Am trăit alături de ei cele mai frumoase clipe din liceu. Și deși poate par arogant, toate aceste lucruri frumoase au avut loc fiidcă am făcut eu primul pas.

Dacă punem un strop de lumină intr-o cameră întunecată se luminează toată camera. Dacă punem un strop de întuneric într-o cameră plină de lumină nu se întâmplă nimic. Așa e și conviețuirea: deschiderea noastră sinceră poate schimba cele mai puternice prejudecăți.

       
Sus