Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Kontakt / Minorități majoritare

Minorități majoritare

În județul Harghita – dar bănuiesc că și în Covasna – sunt două minorități, dacă e să ne luăm după discursul politic al liderilor celor două etnii, română și maghiară. Sau dacă vă place mai mult așa: maghiară și română.

Maghiarii sunt minoritari prin simplul fapt că alcătuiesc în jur de 5–6% din populația țării. Românii sunt minoritari, fiindcă reprezintă în jur de 15% din populația județului. În consecință, în zonă avem două comunități care se definesc a fi minoritare – și care se și comportă ca atare. Asta înseamnă că nu avem majoritari…

  

                            Piatra Secuiului (Rimetea, jud.Alba). Povară grea – schimbări la față

Cred că situația este mult mai simplă: în Harghita – ca în general în Secuime, sau Ținutul Secuiesc – în momentul de față avem a comunitate românească majoritară prin definiție, dar care are acces limitat la funcțiile alese din administrația locală și județeană, limită ce decurge din ponderea ei numerică din satele și orașele harghitene. Și să nu le luăm pe toată laolaltă, fiindcă avem un oraș majoritar românesc, Toplița, comune locuite de români într-o proporție covârșitoare: Gălăuțaș, Sărmaș, Subcetate, Corbu, Tulgheș, Bilbor, Voșlobeni.

Pe lângă comunitatea românească avem a comunitate maghiară minoritară prin definiție, dar care acces limitat la slujbele bine plătite din poliție, jandarmerie, armată, instituții descentralizate, prefecturi, limitare care nu este însă impusă într-o măsură atât de drastică precum se încearcă să se vehiculeze în retorica politică maghiară, ci mai degrabă de faptul că maghiarii nu cunosc limba română la nivelul care le-ar permite să facă față examenelor de admitere în școlile acestor instituții, dar nu este de neglijat nici faptul că maghiarii nu prea vor să facă parte din acele structuri, care în regimul comunist au fost echivalente cu structurile de oprimare.

Dacă e să ne luăm după clișeele din discursul politic, cum îi definim românii din Bilbor? Majoritari? Da, fiindcă sunt majoritari în comuna lor. Minoritari? Da, fiindcă sunt minoritari numeric în județul Harghita. Majoritari? Da, fiindcă fac parte din populația majoritară a țării. Atunci ce sunt bieții bilboreni?

După părerea mea, sunt oameni silitori, buni gospodari, care încearcă să treacă de greutățile cotidiene, încearcă să le încropească un viitor mai bun copiilor lor. Și atunci ce sunt maghiarii din Secu, un cătun al Bilborului? Minoritari? Da, fiindcă sunt minoritari în comuna lor. Majoritari? Da, dacă e să ne luăm după componența etnică a județului. Minoritari? Da, fiindcă la nivel național fac parte din minoritatea maghiară.

Deci mi se pare o problemă falsă definirea românului ca minoritar în România. Acest lucru există doar în mintea celor care habar n-au de conviețuire, de necesitatea împărțirii aceluiași habitat, spațiu cultural, are relevanță doar pentru cei ce vor să facă o carieră din simplul fapt că sunt români sau maghiari, cei ce trăiesc din etnobusinnes. În fond, ei sunt minoritatea care încearcă să domine majoritatea – fie aparținătoare etniei române sau maghiare – de bun simț. Dar buna conviețuire poate exista doar între comunități care se consideră egale între ele, indiferent de numărul membrilor acestor comunități.

Sunt multe lucruri care nu se măsoară prin număr… Că dacă e să contabilizăm totul, vom avea în continuare două minorități, două comunități complexate.
Sus