Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Polak, Wêgier, dwa bratanki.Visegrad4 – Craiova3?

Polak, Wêgier, dwa bratanki. Visegrad4 – Craiova3?

Dacă în fotbal Ungaria rămâne în zona mediocră a lumii, în alte sporturi, ca handbal, polo și altele, reușește să atingă culmile dorite. Unul dintre sporturile „de rezervă” a Ungariei a fost hocheiul pe gheață, un sport care teoretic necesită nu numai voință și menagement, ci și un climat mai rece. Ungaria și-a pierdut munții după războaiele mondiale pierdute, așa că eu mult timp mă uitam mirat la energiile depuse în acest sport, care pe la noi în Transilvania o practică – ca un fel de sport național secuiesc – mai ales ciucanii.

Rezultatele din ultimele vremuri ale echipei de hochei a Ungariei m-a făcut deodată curios. Având experiențele neplăcute de la meciurile dintre Csikszereda și Steaua, m-am pregătit să aud iarăși aceleași și aceleași texte, cum că ăștia strigau așa, și ăia așa, și că iarăși a ieșit scandal.

Eu sunt omul, care dacă observă un grup de demonstranți venind pe stradă, o iau automat pe o uliță alăturată, fiindcă mie mi-e absolut tot una cine urlă despre drepturi identitare: români, unguri, secui... Eu vrea să trăiesc într-o țară, unde despre drepturile identitare nu se urlă cu pumnul pregătit de adrenalină, ci se discută la masă și după tratative se dă mâna, bărbătesc, spunând: ne-am înțeles, ne ținem de cuvânt. Gentleman s agreemant.

Cu aceste gânduri m-am apucat de meciul de hochei Polonia-Ungaria. Nefiind specialist, mi s-a explicat, dacă învinge Ungaria, ajunge în prima ligă a lumii! Necunoscând aceste ligi, am reținut un singur lucru: pentru hocheiul maghiar acest meci este ca finala din 1954, la fotbal.

Primul lucru care m-a impresionat au fost cele două drapele – cel polonez și maghiar – care atârnau în mai multe locuri, atașate, sugerând că acea vorbă, cu prietenia maghiaro-poloneză există și în realitate.

În istoria celor două țări – două țări puternice fără de care Europa nu ar exista, cu regi comuni, mări comune și aspirații de libertate comune, frați de cruce în revoluția din 1848, când toată Europa lupta împotriva Imperiului Austriac și cel Rusesc -, au fost prea multe elemente comune pozitive, ca acestea să treacă neobservate.


Lengyel-magyar, két jóbarát, együtt harcol s issza borát. Polonezii spun așa: Polak, Wêgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. În română: maghiarul și polonezeul, doi prieteni, își scot sabia împreună, își beau vinul împreună.

La masă, la ciocnit, se mai adaugă: … și nu-și trădează aliații…

Dar să ne întoarcem la meci. Încep imnurile și iată, imnul ungurilor este ascultat, ba chiar ovaționat.

     

Flutură peste tot drapelele legate maghiaro-poloneze. Iată, cum este ascultat imnul maghiarilor la Cracovia, în Polonia, unde își are mormântul (în catedrală) cel mai mare rege al Poloniei, Báthory István, care la vremea aceea era Principele Transilvaniei. Un principe transilvan, despre care nu se învață în școlile din România...

Meciul s-a terminat cu 2-1 pentru Ungaria și Ungaria a pășit astfel în prima ligă a hocheiului european. Bucurie enormă pentru jucători, pentru susținători, și pentru... spectatorii polonezi! Cei care sunt obișnuiți cu bivol-naționalismul manifestat de suporteri la București și Budapesta, e o oază de normalitate acest aspect al meciului.

Colegul analist – văzând că sunt impresionat –, îmi spune: vezi ce înseamnă când două țări europene, respectate în lume, primite fără viză în SUA, fac un proiect comun de colaborare. Visegrad 4 – în amintirea unui Visegrad al regilor care s-au întâlnit în 1335 (Carol Robert rege maghiar, Cazimir cel Mare polonez și Ioan de Luxemburg ceh) pentru „proiecte” acum 680 de ani – este un succes și pe această tematică a respectului reciproc... V4...

(Mi-am adus aminte în acest moment de ideea lui Victor Ponta, de a fonda – pe modelul V4 – o colaborare România-Serbia-Bulgaria,C3 – Craiova. Sunt curios ce direcție va lua această inițiativă interesantă și pragmatică.) C3...

Dar hai să termin scurta mea reacție la acest meci.

Neavând posibilitatea să mulțumesc polonezilor această atitudine de la Cracovia, m-am gândit să scriu ceva pe română, cu speranța, că Emese Ladányi – colaboratoarea noastră din Polonia – o va traduce, și o va publica pe forumul suporterilor de acolo.

„Stimați suporteri! Noi maghiarii din Transilvania, vă mulțumim, că ați aplaudat steagul nostru, al tuturor maghiarilor! Vă dorim succes. Eu personal cunosc ritmul imnului Dvs. și știu câteva rânduri, traduse în maghiară: Fel,fel Dombrowski, zászlódat bontsd ki! (Hai,hai Dombrowski, scoate drapelul!).
Imnul Dvs. Se găsește în inima mea pe locul trei. Cel mai frumos este al maghiarilor, al românilor,al dumneavoastră după aceea urmează cel mai autetentic și pașnic imn al Europei, cel a Republicii Moldova. Imnul Dvs. Se găsește deci pe locul trei. Da: 3. Poate și în amintirea CM de fotbal din 1974, Lato, minutul 74... Locul 3.”

                  

                                              Imnul polonezilor în traducere maghiară

Oare când ajungem la stadiul conviețuirii româno-maghiare ca cele două drapele să fie fluturate împreună? Ba chiar cu cel polonez în mijloc?

Eventual V4 – C3? Visegrad4 (Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia) și Craiova3 (România, Serbia, Bulgaria)?

                                                                               ***

Sau totul ajunge la nivel de V33? Vodca de 33 de grade?
Sus