Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Prima conferință a Corbilor Albi

Prima conferință a Corbilor Albi

Menirea Corbilor Albi este una importantă. Relațiile româno-maghiare nu se pot imbunătăți și nu pot trece la un alt nivel fără o bună cunoaștere de ambele părți. Există multe prejudecăți și stereotipuri. S-a vorbit despre ele. Mentalitățile trebuie să se schimbe. Din păcate mulți dintre noi încă mai cred că majoritatea dictează, iar minoritatea nu are altceva de făcut decât să se supună. Este o abordare gresită. Astăzi într-o lume modernă, liberă, toți suntem egali, toți avem aceleași drepturi indiferent că suntem majoritari ori minoritari. Azi într-o Europa în care granițele nu mai există, identitatea fiecărei etnii este importantă.

Unitate da, dar in diversitate.

Majoritar nu înseamnă superior, minoritar nu înseamnă inferior. De multe ori este invers. În Transilvania trăiesc împreună de mai bine de 1000 de ani, maghiari si români, de 800 de ani și sașii. Oamenii simpli au trăit în pace si înțelegere. Probleme au fost. dar întotdeauna s-au rezolvat. În ultima perioadă, mulți însă – în special politicieni –, apelează la naționalism, la ură, la dezbinare și discriminare.
   
Tocmai cei ce ar trebui să găsească puncte comune, dezbină și discriminează. De ce? Pentru că nu-s în stare să creeze programe de dezvoltare, să aducă bunăstarea mult așteptată; ei își ascund impotența politica sub un naționalism primitiv, dau vina pentru neîmplinirile lor pe alții. E mult mai ușor să dea vina pe alții, decât să vadă propriile greșeli și să încerce să le îndrepte.
Evenimentele de la Târgu Mureș din anii 90 sunt un exemplu de manipulare.

Aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Informația este cea mai bună armă împotriva manipulărilor, a extremismelor. Lucrurile din trecut trebuie spuse si explicate așa cum au fost, cât mai aproape de adevăr. Însă ele nu trebuie sa fie un motiv de ură de propagare a prejudecăților și a urii generațiilor viitoare. Faptele rele din trecut trebuie spuse obiectiv fără patimă nationalistă. Ura și extremismele nu duc la nimic bun. Românii și maghiarii trăiesc împreună, avem prieteni, sunt nenumarate familii mixte ai căror copii învață și româna și maghiară. Stereotipurile, prejudecățile, trebuie să dispară încet.Cred că asta este scopul Corbilor Albi, lupta împotriva prejudecăților. Nu-i un drum ușor dar e important și merită să luptăm pentru un trai și o conviețuire în care toți să fie tratați în mod egal, să fie respectați așa cum sunt, fără să se încerce o asimilare forțată.

Aici îmi vine in minte problema plăcuțelor bilingve ori multilingve mai bine zis. Nu ar trebui să fie asta o problemă, și din păcate este... Fiecare trebuie să fie respectat să poată citi numele orașelor, al străzilor în limba lui maternă. Este de bun simț.

Nationaliștii spun că doar lucrurile nației noastre sunt cele mai bune, ale celorlalți sunt rele și trebuie să dispară. Un mod de gândire total greșit. Oricât de mult mi-ar placea sa manânc sarmale, dacă cineva îmi dă zilnic să mănânc doar sarmale, la un moment dat mă satur de ele, ba mi se apleacă de nu vreau sa le mai văd. Așa că, multitudinea de culturi, de obiceiuri, este benefică, ba chiar esențială pentru o societate modernă. Chiar dacă îmi plac sarmalele, mai vreau să gust și un gulaș ori paprikas ori să savurez un hanklich săsesc.

Prima conferință a Corbilor Albi este doar un prim pas, un pas important în relațiile româno-maghiare.
Sus