Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Vampirul lugojenilor

Vampirul lugojenilor                                                                       Foto: Redesteptarea

Am aflat cu bucurie că în Lugoj s-a reamenajat unicul cinematograf ce a supraviețuit în urbe, pe care eu îl cunoșteam din anii tinereții sub numele de „Victoria”, însă și mai îmbucurător este fapul că de acum încolo, acesta va purta numele unui „lugojan de fală” care nu și-a uitat originile nici atunci când viața l-a aruncat la antipozi.

Béla Lugosi (Blaskó Béla Ferenc Dezső; 1882-1956) sau contele Dracula de Lugoj, cum sugestiv îl numește scriitorul Cristian Ghinea, mânat de firea sa aventuroasă, a părăsit locurile natale de tânăr. A plecat voluntar în Marele Război, iar la sfârșitul acestuia îl găsim într-un post ministerial în guvernul lui Béla Kun, apoi ajunge în Germania unde a început să joace-n filme, iar în cele din urmă traversează oceanul și accede la Hollywood, unde va apărea în peste 150 de filme, majoritatea de groază. O lungă perioadă, a fost un actor de succes, încă din vremea în care, pe scena Teatrului Național din Budapesta interpreta rolul Iisus din piesa „Maria Magdalena”, dar a sfârșit la Los Angeles în sărăcie și dependent de opiacee.

    

Florin Iepan, care a regizat coproducția internațională „Dracula – The fallen Vampire” (Dracula, vampirul căzut), aprecia că „Banatul a dat cinematografiei americane două staruri de primă mărime: pe timișoreanul Johhny Weissmüller în rolul lui Tarzan și pe Béla Lugosi în rolul lui Dracula, dar mitul lui Dracula s-a dovedit a fi mai puternic decât al lui Tarzan”.

Regizorul a sugerat înființarea în Lugoj a unui Muzeu Dracula, dar acest aspect va fi dificil de materializat, ținând cont de faptul că din casa în care s-a născut renumitul actor a rămas doar placa memorială…
                                                                               ***
Mai mult despre Dracula - cel mai cunoscut secui din lume, AICI
Delicii patriotice pe tema "Aoleo, cum să denumim ceva după un ungur?": AICI
Sus