Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Kontakt / Se vede că secuii sunt militari

Se vede că secuii sunt militari


Se vede că secuii sunt militari – se spune într-un comentariu la un set de fotografii postate pe o rețea de socializare, fotografii care prezintă ritualul de sfințire a mâncării din zorii zilei de Paști. Eu aș zice mai degrabă că secuilor le place ordinea. Mai ales cînd e vorba de lucruri solemne, sfinte, cum ar fi pelerinajul din sâmbăta Rusaliilor de la Șumuleu sau sfințirea mâncării din zorii zilei de Paști.

                      

                                                                         Fotó: Pál Zoltán

Această frumoasă ceremonie din centrul orașului Miercurea Ciuc a devenit obicei începând cu anii  1990. Creșterea artificială a orașului nu a  mărit numărul bisericilor proporțional cu numărul enoriașilor. În anii 1970 lîngă bisericuța  barocă din centrul orașului a fost ridicată o baracă de lemn, încăpătoare, în care sute de oameni asistau  la slujbele religioase.

Decenii la rând, zilnic au fost ținute două-trei slujbe , rugăciunile oamenilor sfințind locul. La slujba de diminieață din duminica Paștilor secuii catolici obișnuiesc să sfințească mâncarea: cozonaci, ouă roșii, friptură de miel, șuncă afumată și un pic de chimion secuiesc, mâncarea specifică micului dejun de Paști.


După Crăciunul din 1989, biserica precum și baraca de lîngă ea s-au dovedit a fi mici pentru ritualul de sfințire a bucatelor! Miile de credincioși au format rînduri lungi în așteptarea preoților,  ceremonia de sfințire ajungând în piața enormă unde în anii comunismului se țineau „adunările populare” de preaslăvirea partidului. Piața s-a dovedit a fi ideală pentru ritualul de sfințire a mâncării.  De două decenii deja aici se adună locuitorii orașului, dând dovadă de disciplină, evlavie, credință, spirit civic, respect de sine și respect reciproc.

  
                                                                        Fotó: Balázs Árpád

Baraca de lângă bisericuță a fost mutată într-o  periferie a orașului  care până atunci n-a avut lăcaș de cult, iar în locul ei a fost ridicată o minunăție de  biserică  după planurile regretatului arhitect maghiar Makovecz Imre.


Privind  fotografiile am putea da dreptate comentatorului:  se vede că secuii sunt neam de militari, stau la rând militărește! Deși eu rămân la  părerea mea: ne place ordinea!

 

Sus