Joi, 22 August 2019
Joi, 22 August 2019


Kontakt / Un român din Sfântu Gheorghe despre conviețuire

Un român din Sfântu Gheorghe despre conviețuire

Trăind în Sfântu Gheorghe am avut norocul de a lua contact încă de copil cu limba și cultura maghiară. În timp, prin intermediul prietenilor (și desigur al prietenelor) am ajuns să învăț să vorbesc, să scriu și să citesc în limba maghiară, cunoștiințe ce mi-au deschis o ușa către o cultură deosibit de frumoasă și bogată.

Pe măsura ce am crescut am început să constat în diversele medii pe care le frecventam oameni care erau implicați în evoluția sau involuția relației dintre români și maghiari. Natural, eu am intrat în tabăra celor ce încurajau cooperarea dintre români și maghiari, fiind vocal împotriva oricărei idei care instigă la ură. În capul meu era de datoria mea să fac asta căci eu avusesem norocul să nu apuc să mi se înrădăcineze prejudecățile și să pot să mă bucur de prieteni buni și de zecile de lucruri frumoase ce le descoperisem în cultura maghiară.
   

Tot încercând să-i conving pe cei din jurul meu de importanța toleranței si dechiderii către alte etnii, am constatat o problemă a mea și a majorității celor care gândeau ca mine: tratăm simptome și nu problema adevărată.Așteptăm să aibă loc un eveniment izolat și încercăm să răspundem la acela.Suntem reactivi la problemele care apar și nu proactivi încercând să le prevenim, iar toate aceste scandaluri, toate aceste certuri pe steaguri și bentițe și ieșiri în stradă rezolvă (în cel mai fericit caz) doar un simptom al unei probleme mai mari: mentalitatea.

E o problemă la nivel de toleranță. E o problemă la nivel de prejudecăți. E o problemă la felul în care punem problema când încercăm să schimbăm ceva. Dacă am încerca să convingem oamenii să renunțe la prejudecăți în general? Dacă am lupta pentru acceptare și toleranță constant și în toate locurile și nu doar în situații izolate?

Atunci poate am simții o schimbare mai puternică căci în clipa în care un individ care face pasul și renunță la prejudecăți toate celălalte probleme dispar: limba, literatura, istoria sau tradițiile celorlalți devin interesante și frumoase iar individul le învață pentru că îi face plăcere și pentru că îl îmbogățesc ca om.

Tuturor ne place frumosul și toate culturile au ceva frumos in ele!
Sus