Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Româna și maghiara, două limbi despre care Ucraina are ceva de spus

Româna și maghiara, două limbi despre care Ucraina are ceva de spus

O delegație a Comisiei pentru politică externă, Comisiei pentru afaceri europene și Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, condusă de deputatul Borbély László (UDMR), a efectuat în 30 martie 2015 o vizită de lucru în capitala Ucrainei. În agendă au fost prevăzute întâlniri cu înalți oficiali ai Parlamentului și Guvernului de la Kiev. Din delegație a făcut parte și  deputata  Ana Birchall (PSD), precum și  deputatul Mihăiță Calimente (PNL).

La aceste întîlniri au fost abordate – printre altele – și subiecte care au contribuit la declanșarea conflictului ruso-ucrainean, cum ar fi legea limbilor regionale (rusa, româna, maghiara etc.), lege abrogată de parlamentul pro-european” al Ucrainei, imediat după căderea regimului Ianukovici.

Această lege prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat, însă pe teritoriul Ucrainei era garantată utilizarea limbilor regionale, care includea  moldoveneasca, româna, rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, germana, greaca modernă, poloneza, slovaca și maghiara. Această lege – deși era una pro-europeană și stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităților – a fost abrogată de noua putere, contribuind astfel la escaladarea conflictului ruso-ucrainean.

    

Este meritul delegației condusă de deputatul Borbély László, că s-a  avut curajul de a aborda acest subiect al minorităților române și maghiare din Ucraina. În România există o subinformare cronică despre politica minoritară a Ucrainei, despre rolul abrogării legii limbilor regionale minoritare în escaladarea conflictului între Rusia și Ucraina.

Conform comunicatului transmis, Borbély László a cerut omologului său ucrainean Hanna Hopkoval, precum altor reprezentanți ai ministerului de externe ucrainean, să aplice legea limbilor regionale, inclusiv pentru limbile română și maghiară. Aplicarea acestei  legi ar avea avea efecte pozitive și asupra metodologiei folosirii limbilor minorităților din România” – spunea Borbély.

Analizând cele discutate la Kiev, observăm că se deschid căile dialogului real dintre România și Ucraina, că se abordează și acele subiecte, care îngreunau soluționarea problemelor minorităților maghiare și române.

 

Românii din Bucovina de Nord (Vezi reportajul Cernăuți: Locul în care românii nu sînt lăsați să fie români)

Lăudabilă este și  ideea de a forma un front comun româno-maghiar pentru a îmbunătăți situația acestor minorități în Transcarpatia (unguri și români), în Bucovina de Nord sau regiunea Odessa (români).

                                           Cu galben - maghiarii, cu albastru, românii

După ce se va aplica legea limbilor regionale în Ucraina, iar rusa, româna, maghiara etc. vor redeveni limbi oficiale în anumite regiuni – și după ce politicul din Ucraina va accepta ideea, că aderarea la UE înseamnă și o deschidere spre conceptele europene ale conviețuirii – s-ar putea continua această colaborare româno-maghiară începută de comisia externă a Camerei Deputaților în frunte cu deputatul UDMR László Borbély. Propunerea făcută autorităților de a folosi modelul Voivodina ( Serbia) reprezintă o formă viabilă de conservare a culturii și civilizației minorităților în cadrul statului ucrainean.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                     
Limba română în Voivodina portocaliu: româna este oficială la nivelul întregii comune; verde: româna este oficială în câteva comunități locale
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

După cum se știe, românii și maghiarii din Voivodina  beneficiază de autonomie teritorială în cadrul Serbiei, limba română și maghiară fiind recunoscute limbi oficiale.

Desigur, Ucraina are un cuvânt de spus despre acest subiect. Ideea în sine și faptul că se vorbește oficial despre problemele comune ale românilor și maghiarilor din Ucraina înseamnă un pas important.

Sus