Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Kontakt / Studentul care a mobilizat lumea

Studentul care a mobilizat lumea

După un sfert de secol de la tragicele evenimente petrecute în Tîrgu Mureș tot mai multe voci se înalță cerând redeschiderea dosarului Martie ’90. Oamenii vor să afle cine i-a urnit pe unii împotriva altora într-un oraș multicultural care nu a cunoscut până atunci disensiuni interetnice. Pentru a comemora acele evenimente de tristă amintire, în 20 martie 2015 în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii a avut loc o conferință organizată de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș în parteneriat cu Consiliul Județean și Universitatea “Petru Maior”.

Alături de invitați, profesori universitari și conferențiari de la Universitățile din București, Iași, Tîrgu Mureș și Cluj-Napoca, la conferință a participat și studentul timișorean Edwin Sebastian Marc, cel care a lansat pe Facebook chemarea la prietenia interetnică.

Conferința a fost un semn nu doar al prieteniei, ci și al concilierii, al coexistenței pașnice și al armoniei ce caracterizează din nou orașul nostru și județul Mureș. Urmând îndemnul lui Edwin, la conferința din 20 martie, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean și senatorul Marius Pașcan l-au îmbrățișat pe prietenul lor maghiar, avocatul clujean, Peter Eckstein Kovács!

În Banat toată lumea știa să se descurce în 3-4 limbi

Reporter: Celor care nu te-au văzut, trebuie să spunem că ești un tânăr ce poartă un surtuc specific unei anumite zone a țării, ai o tunsură modernă, tricolorul pe reverul hainei…De unde vii Edwin Sebastian Marc?

Edwin Sebastian Marc: Vin dintr-o familie mixtă, de la Timișoara. M-am născut în Germania, am crescut în cultura româno- șvabă. Mama e șvabă din Banat, iar tatăl meu e român. Marc e nume românesc din Ardeal. Dacă e să puricăm, am mai multe etnii la origine, dar importantă este cultura. Vorbesc româna, germana din familie, engleza fluent, am studiat-o la liceul William Shakespeare” din Timișoara. Am prins și noțiuni elementare de maghiară copil fiind. În Banat toată lumea știa să se descurce în 3-4 limbi! Mi se pare normal.

Reporter: E vreo diferență între șvab și sas?

ESM: Un șvab este un german adus de austrieci în regiunea Banat în secolul al XVIII-lea, iar sașii au fost aduși de unguri acum 800 de ani în Ardeal. Vorbim dialecte distincte.
Rep.: Spuneai că te-ai născut în Germania…
ESM: Da, m-am născut în Germania, dar ai mei s-au întors în țară curând după nașterea mea, grădinița am început-o deja în România. Așa că Germania nu înseamnă mare lucru pentru mine, dar știu ce înseamnă să faci parte și din naționalitatea majoritară și din cea minoritară. Acasă” pentru mine e în Banat, la Timișoara!
Rep.: Cum ți se pare Timișoara?
ESM: Deși e oarecum mai occidental Timișoara, nu consider că diferă cu mult de celelalte orașe românești. Experiența timișoreană depinde de oamenii cu care te însoțești. Există comunități vechi, tradiționaliste, din păcate pe cale de dispariție și în același timp sunt și oameni afectați de globalizare. Sunt oameni de tot felul, de peste tot. Și maneliști și olteni ambițioși și moldoveni dedicați învățăturii.
Rep.: Dar Banatul? Cum e?
ESM: Banatul e cosmopolit. Îl consider un soi de America! Germanofonii români au început să plece de aici în anii ’70, dar nu și-au uitat o clipă patria și casa! În Germania șvabii și sașii serbează și acum Heimattage, adică “Zilele Patriei” și își aduc aminte cu nostalgie de Banat și de Ardeal. Înainte de ’89 toată lumea încerca să fugă, plăteau ca să poată pleca. Au plecat sate întregi! Și Mama mea a plecat. Tata a participat la Revoluție în Timișoara, a scăpat cu bine, după aceea a plecat în Germania. Mulți dintre ei s-au întors și au găsit pe alții în casele lor, alții și-au început o viață nouă în Germania.
Rep.: Te-ai gândit să pleci din țară?
ESM: Să plec? Aici mi-e casa. Aici mi-e locul! Indiferent cât de rău sau bine voi trăi! Dacă voi pleca, va fi eventual pentru un masterat…
Rep.: Ce studiezi?
ESM: Sunt student în anul II la facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene, studiez în limba germană, în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este un domeniu interesant din care poți învăța multe, dar nu mă atrage gândul să intru în politică!
Rep.: Deși ai stofă de lider! Mă refer la noiembrie anul trecut când ai strâns 2000 de oameni în Piața Operei. Despre ce a fost vorba?
ESM: Ca reprezentant al societății civile în 8 noiembrie 2014 am organizat primul eveniment pro-diaspora din oraș. Am mobilizat lumea pe Facebook pentru că am considerat că noi, timișorenii, ar trebui să ne spunem nemulțumirile. Mi-am dorit ca această manifestare să fie cât mai civică, fără oameni implicați politic, dar mereu se găsesc oameni din politică care vor încerca să se facă auziți în astfel de proteste, cum a fost și în cazul nostru un fost consilier al unui senator PDL, de aceea nu am mai organizat al doilea protest.
 
              

Rep.:
Cum ți-a venit ideea cu Îmbrățișează un maghiar?
ESM: Fiind la începutul lui martie și având exemplul fiecărui an când de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în presă apar tot felul de știri de scandal care fac audiență și aduc likeuri, m-am gândit să fac un experiment social care să-mi confirme părerile deja formate despre adevărata relație româno-maghiară.
Rep.: Și cum ai procedat?
ESM: Am lansat evenimentul pe Facebook și mi-am invitat toți prietenii de pe listă ca să posteze o poză cu apropiații lor de diferite etniiSă se îmbrățișeze. Mulți oameni s-au alăturat și l-au distribuit…6218 de oameni au dat attend …sute de oameni au postat poze , foarte multe poze, nu le-am numărat, am făcut un videoclip din ele…
                       

Rep.
Ce crezi, ar putea deveni o tradiție îmbrățișatul?
ESM: Au trecut 25 de ani. Ar trebui să trecem peste acele evenimente. Așa este istoria cu bune și cu rele. Nu est nici albă, nici neagră. Este gri. Învățăm din ea. Cu îmbrățișatul ar fi frumos să devină o tradiție!

                    

Mi-ar plăcea să avem o zi oficială a prieteniei româno-maghiare. Putem crea noi una! Și aș vrea și o zi a Tuturor românilor, a Românilor de pretutindeni. Nu mă refer neapărat la diasporă cât la minoritățile istorice: vlahii din Serbia și Bulgaria, românii din Voievodina, basarabenii, românii și volohii din Ucraina, armânii răsfirați prin Balcani, românii din Ungaria care încep să se stingă…recent am avut un interviu pentru emisiunea lor. Cred că ar trebui să luăm exemplul maghiarior și să avem o zi a statului român și o zi a națiunii… a românilor de pretutindeni ca să știe că ne pasă de ei!
Rep.: Cum ai vrea să fie România?
EMS: Mi-aș dori ca România să devină o țară care poate fi dată exemplu altor țări, care s-a ridicat la nivel european, deși a venit din comunism, a avut corupție, o țară în care oamenii nu mai trăiesc în trecut, au bun simț, pentru că bunul simț e mai important decât orice.
Rep.: La protestul din noiembrie ați avut mai multe drapele
ESM: Da, pe lângă tricolor, am avut drapelul găurit al Revoluției, un drapel al Ardealului și unul al Banatului. Drapelul șvabilor bănățeni e drapelul alb-verde cu stemă în mijloc. Noi obișnuim să-l arborăm la evenimentele importante pentru minoritatea noastră.
Rep.: Spuneai că ești pasionat de muzică
ESM: Cânt la acordeon de la opt ani. Am activat mulți ani în ansamblul șvăbesc Banater Rosmarein Temeswar”. Am până și o trupă de folk-metal de care mă ocup, melodiile și versurile sunt scrise de mine. Sunt vocalist, compozitor și acordeonist în trupă. Încercăm să îmbinăm folclorul românesc cu muzica heavy metal și abordăm teme precum războaiele daco-romane, pentru că țin la identitatea românească! WarChant se numește trupa, găsiți pe you tube înregistrările.
Rep. Ce hobby mai ai?
ESM: Am fondat grupul Hrafnabrœðr din Timișoara și mă ocup de reconstituirea epocii medievale. Reconstruiesc varegii secolului al IX-lea. Hrafnabrœðr înseamnă frații corbi. E sport cu reguli și rigori, plus că musai să respectăm adevărul istoric! Corbul fiind un simbol foarte important în mitologia germanică.
Rep. După ce principii te ghidezi?
EMS: Mă ghidez după valorile pe care le aveau strămoșii precreștini, și pe care din păcate mulți nu le mai respectă: onoare, demnitate, modestie, ospitalitate. Respect deasemenea și îmi place mult mesajul lui Hristos: iubește-ți aproapele. Este minunat, dar prefer să mă încred în știință. Sunt botezat catolic, dar sunt ateu convins. Nu cred într-o entitate superioară sau în viața de după moarte!
Rep: Ce mesaj transmiți celor care ți-au răspuns la eventul de pe Facebook?
ESM: Vă mulțumesc enorm tuturor celor care ați participat. Ați demonstrat lumii, și chiar și mie, că realitatea în România sparge toate stereotipurile impuse de unii și alții.

Ar fi frumos să declarăm neoficial data de 10 Martie, ziua prieteniei Româno-Maghiare, sau măcar ziua Îmbrățișărilor Româno-Maghiare și să încercăm a crea o tradiție din asta!

Articolul original vezi AICI
              
Sus