Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Kontakt / Musai? Muszáj! Proteste stilate á la flashmob

Musai? Muszáj! Proteste stilate á la flashmob

Grupul Civic Musai-Muszáj este o organizație tinerească din Cluj-Napoca, care luptă într-un stil inedit pentru acele tăblițele bilingve de la intrarea orașului, care ar fi putut fi instalate dacă primăria nu ar fi contestat vehement o hotărâre judecătorească câștigată pe această temă de o fundație cu numele de European Committee Human Rights Hungarians Central Europe.

Profitând de faptul că sentința este executorie dar nu și definitivă, primăria a contestat hotărârea și chiar a câștigat la nivelul următor. Victoria de moment a primăriei a fost însă una total nedemnă pentru un oraș care se autodefinește cu voce tare multicultural, derulând chiar megaproiectul de Cluj - Capitală Europeană a Tineretului.

O bună parte a societății civile din Cluj-Napoca – români și maghiari deopotrivă – au găsit gestul primăriei unul neelegant, ba chiar neeuropean. Pentru prima dată în ultimii ani s-a întâmplat ca în presa românească și maghiară să se pună întrebarea: această deschidere a primarului Emil Boc spre multiculturalitate – o deschidere altminteri lăudabilă și benefică în reașezarea relațiilor româno-maghiare post-funariote – este oare sinceră?

Grupul Civic Musai-Muszáj nu a stat mult pe gânduri, ci a început o campanie informațională inedită, pentru a atenționa publicul clujean referitor la prăpastia care se găsește între vorbele frumoase multiculturale și realitatea crudă.

Grupul a organizat o masă rotundă româno-maghiară pe această temă, unde „părțile” și-au exprimat părerea, respectiv punctul de vedere.

La masa rotundă respectivă – vezi: http://corbiialbi.ro/index.php/contact/189-dezbaterea-multiculturalitatii-la-cluj-napoca/ – s-au instituit și premii inedite, așa zisele premii ale intoleranței. Una dintre instituțiile „premiate” a fost și Gara CFR Cluj-Napoca, pentru tabla comemorativă a șefilor de gări din toate timpurile, unde șefii de înainte de 1945 erau definiți ca NECUNOSCUȚI, sugerând că bazele „vieții feroviare” ale Clujului au fost depuse de statul român, deși calea ferată dintre Nagyvárad (Oradea) și Brassó (Brașov) a fost inaugurată în 1872, iar clădirea proiectată de Pfaff Ferenc decorează Piața Gării din 1902.

Gara CFR a înțeles rapid mesajul tinerilor de la Grupul Civic Muszáj-Musai, și a retras tabla comemorativă, pentru completare și... reformulare.

Grupul Civic Musai-Muszáj a simțit valul de simpatie cu care este înconjurat în Cluj-Napoca și a continuat demonstrațiile de tip flashmob în Piața Karolina (Piața Muzeului) – organizând „picnic vesel de protest” pentru instalarea tăblițelor bi- respectiv trilingve.
 


                                       „Picnic vesel de protest" - foto: Főcze János

A urmat „autostopul tăblițelor”. Acestă din urmă s-a desfășurat în fața primăriei, tinerii prefăcându-se că fac autostopul, într-o veselie tinerească... cu tăblițe trilingve.                                 „Autostop trilingv" - foto: Oborocea Mónika

Acest flashmob a avut un succes enorm, mai ales datorită faptului că un polițist s-a deplasat civilizat spre grup, încercând să înțeleagă   „ce i-a apucat” pe acești tineri să facă autostopul în grup așa, deodată și ce denumiri de localități sunt scrise pe cartoanele lor.                                      „Explicații multiculturale" - foto: Oborocea Mónika

Și iată că Grupul Civic Musai-Muszáj face un nou pas. La 26 martie ora 19 se organizează o nouă masă rotundă pe tema conviețuirii româno-maghiare, așezând în lumina reflectoarelor problematica tăblițelor trilingve respectiv tematica multiculturalismul real, aplicat. Conform comunicatului grupului, de data aceasta sunt invitațe asociațiile de tineret din Cluj-Napoca – români și maghiari.


Sus