Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Kontakt / Construirea autostrăzii Békéscsaba-Arad-Timișoara și Debrecen-Oradea este de o importanță crucială.

Construirea autostrăzii Békéscsaba-Arad-Timișoara și Debrecen-Oradea este de o importanță crucială.

Este în interesul strategic al Ungariei și României ca axa nord-sud să fie consolidată, ca în apropierea frontierelor să se construiască autostrăzi, ca legăturile feroviare să fie asigurate și ca întreprinderile mixte româno-maghiare să aibă acces și pe piețele din țări terțe, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjén, luni, la Békéscsaba, la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Secției Româno-Maghiare a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei (MKIK).

Zsolt Semjén a explicat: construirea autostrăzii Békéscsaba-Arad-Timișoara și Debrecen-Oradea este de o importanță crucială.


Ambasadorul României la Budapesta, Marius Gabriel Lazurca și Krizsán Anett, directoarea Instituției Guvernamentale ale județului Bichis din Ungaria

În Uniunea Europeană, pe autostradă se poate ajunge, deja, de la Záhony la Gibraltar; cel puțin la fel de importantă ar fi și axa nord-sud, care leagă Marea Baltică și Marea Neagră și care ar aduce avantaje, în egală măsură, pentru Ungaria, România, Slovacia și Polonia, a adăugat oficialul ungar.

Zsolt Semjén a spus că este important că în cei 20 de ani, de când există secția româno-maghiară, au fost înființate mai multe companii comune, dar pe lângă faptul că cele două țări sunt prezente pe piața celuilalt, este nevoie și de consolidarea accesului societăților pe piețele din țări terțe.

În opinia vicepremierului Ungariei, între relațiile economice și politice bune există o interacțiune strânsă, care consolidează prietenia dintre state și a locuitorilor acestora.

Secția Româno-Maghiară a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei (MKIK) a fost înființată în vara anului 1999, la Békéscsaba, cu scopul de a consolida relațiile economice din zona graniței.

Tivadar Orosz, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Békés (BMKIK), șeful secției româno-maghiare, a declarat că acum există contacte cu toate regiunile din România, se
desfășoară mai multe proiecte transfrontaliere, printre altele, în domeniul ocupării forței de muncă. A menționat, ca exemplu, faptul că au oferit sprijin în realizarea unei expoziții în județul Arad,
că a fost înființat un centru de afaceri româno-maghiar și că există o cooperare și cu o fundație ecleziastică din Oradea.


Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei la București a declarat, în cadrul evenimentului, că în România sunt prezente aproape 14 000 de companii aflate în proprietate maghiară totală sau parțială, capitalul social al acestora ridicându-se la 1,4 miliarde de euro.

Valoarea schmbului comercial dintre cele două state se apropie de suma de 8 miliarde de euro, chiar și criza din 2008 a afectat doar minim relațiile comerciale. Ambasadorul a reamintit că partea maghiară dorește construirea unor drumuri transfrontaliere de trafic ușor, deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei și a propus analizarea realizării unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta și Cluj-Napoca.
Sus