Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Kontakt / Florentin Băluță: Oricum, eu le acord nota 10+ atât maghiarilor, cât și românilor de acolo…

Florentin Băluță: Oricum, eu le acord nota 10+ atât maghiarilor, cât și românilor de acolo…

Nu îmi propun să scriu despre veșnicele discuții privind autonomia maghiară sau România mare, sau despre o istorie mai mult sau mai puțin falsificată în funcție de interesele fiecărei națiuni, șamd. Istoria ne arată unde am fost, o înțelege fiecare cum vrea și nu prea are legătura cu prezentul (vezi relația FrantaGermania în istorie și prezent... și cu asta am spus totul). 

Aș scrie mai degrabă despre un bun exemplu și o lecție de conviețuire simplă dintre români si etnicii maghiari, trăită de mine în Ardeal chiar dacă doar pentru cele câteva zile petrecute acolo. Iată despre ce este vorba.


Acum câteva luni am fost la o revedere cu foști colegi din armată la Sovata, o stațiune gestionată în mare parte de etnici maghiari (cel putin asa am ințeles). Nu vorbesc acum despre impecabilul mod în care arată statiunea, deși noi cei din sudul țării am avea multe de învățat de la ei, ci despre buna relaționare a noastră, a românilor, cu gazdele maghiare...începând de la hotelul unde am fost cazați, de la mâncarea excelentă cu care am fost serviți, până la maghiarii întâlniți pe stradă, în parc, sau de prin magazine. Nici pe departe nu am intâlnit oameni reticenti, sau cu priviri piezișe, ori răutăți din partea acestora. 

Din contră, mi s-au părut foarte civilizați si amabili, aveai impresia că te afli undeva în occident, nu în România. Sigur, la un magazin am întâlnit o vânzatoare care mi s-a părut că nu vrea să comunice cu mine în limba română. Primul meu impuls ca roman a fost de a o pune la punct cu câteva cuvinte. 
Bine că m-am abținut la timp, era mama patroanei care plecase pentru câteva minute, lăsând-o pe aceasta în locul ei, la tejghea. Tocmai ce se întorsese și si-a cerut scuze în limba română pentru aceasta, spunând că nu intelegea bine limba română. 

Asta a fost cea mai bună dovadă că nu trebuie să ne grăbim în a clasifica un om înainte de a vedea despre ce este vorba... și totul ar fi din cauza unei mentalități învechite de care ar trebui să scăpăm grabnic, să învățăm să-i ascultăm, să le înțelegem nemulțumirile în mod pragmatic viz-a-vis de noi, întrucât cu siguranță avem ce învăța de la ei (v-am exemplificat mai sus) și ceea ce mi se pare a fi și mai important, e să ne respectăm între noi ca oameni. 


Oricum, eu le acord nota 10+ atât maghiarilor, cât și românilor de acolo pentru felul cum arată Sovata si de ce nu, Odorheiul Secuiesc... un orășel foarte curat și cochet....este clar că acolo există oameni gospodari. 

Sf.Gheorghe mi s-a părut un oras cu blocuri comuniste, rece și neprimitor, dar m-au intristat si satele destul de sărace din Covasna (unele chiar foarte sărace). În rest peisaje de vis. 

Pe drum am oprit unde existau la vanzare diverse lucruri tradiționale. Acolo era o toaletă curată iar la intrare nu era nimeni ca sa incaseze bani, ci doar o cutie cu o nișă la partea superioară pe care scria 1 leu. Deci iată de unde trebuie să plecăm, de la detalii. Ele fac totul.
Sus