Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Kontakt / Ungaria continuă renovarea școlilor din Ardeal – ”Firesc ar fi ca grădinițele maghiare să fie renovate cu sprijinul statului român”

Ungaria continuă renovarea școlilor din Ardeal  ”Firesc ar fi ca grădinițele maghiare să fie renovate cu sprijinul statului român”

În localitățile Baraolt și la Malnaș-Băi din județul Covasna a fost inaugurată, de secretarul ungar de stat responsabil pentru politica națională, Árpád János Potápi, câte o grădiniță renovată prin sprijinul statului maghiar. În cadrul renovărilor celor două grădinițe, partenerul din România al statului maghiar a fost Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR).


                                  Prima zi în clădirea renovată la Baraolt. Fotó: Hecser László

La grădinița “Cimbora” din Baraolt, statul maghiar a sprijinit, cu 15 milioane de forinți, izolarea acoperișului, schimbarea ușilor și ferestrelor și zugrăvitul exterior, însă lucrările au costat mult mai mult de atât. O parte din suma necesară pentru lucrări a fost asigurată de primăria din localitate, iar părinții au contribuit, la rândul lor, prin muncă de voluntariat, a declarat Potápi, după cele două evenimente, prin telefon, pentru agenția ungară de presă MTI.


                                  Grădinița “Cimbora” din Baraolt.  Foto: Szász Réka 

“Toată lumea din localitate a participat la renovare, în așa fel încât cei 170 de copii de la această grădiniță să își petreacă zilele într-o clădire aflată în condiții bune, într-un mediu atractiv”, a spus secretarul de stat.

Potrivit politicianului maghiar, Programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic se desfășoară în paralel cu proiectele de dezvoltare similare din Ungaria. Guvernul Ungariei acordă o atenție deosebită acestui program, pentru că este vorba despre un sprijin oferit în acea etapă a vieții copiilor, în care începe socializarea acestora. Este important ca în grădinițele maghiare să existe condiții atractive, pentru că acei copii, pe care părinții i-au înscris la o grădiniță maghiară, aleg cel mai probabil să urmeze și școala în limba maghiară, a adăugat Potápi.


                                        Malnaș-Băi.Prima zi in școala renovată. Kocsis B.János

La Malnaș-Băi au avut loc intervenții la clădirea Școlii Generale “Tőkés József”, unde prin mansardarea podului au fost create condiții atractive pentru grupul de grădiniță. Statul maghiar a sprijinit transformarea clădirii și dotarea terenului de joacă din curte cu 30 de milioane de forinți.

Potrivit biroului de presă de la Consiliul Județean Covasna, președintele CJ Covasna, Sándor Tamás a spus, la inaugurare, că locuitorii din Secuime plătesc de o sută de ani impozite către statul român, astfel că firesc ar fi ca grădinițele maghiare să fie renovate cu sprijinul statului român. Cu toate acestea, statul
români nu a lansat un astfel de program cuprinzător de dezvoltare a grădinițelor – precum cel finanțat de statul maghiar. Iar prin programele de dezvoltare ale consiliului județean pot fi oferite doar sume mai mici de bani pentru astfel de proiecte.

Este important că, în cadrul programului de dezvoltare al grădinițelor pe care îl are statul maghiar, sunt renovate nu doar clădirile, ci se face și o îmbunătățire a facilităților acestor instituții, a subliniat președintele UCDMR, Botond Burus, în cadrul inaugurării de la Malnaș-Băi.

Sus