Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


Kontakt / Liceele maghiare din Cluj – calitate, pragmatism, simțul răspunderii

Liceele maghiare din Cluj – calitate, pragmatism, simțul răspunderii

În viața unei minorități nu există ceva mai emoționant, dacăt să vezi o sală plină de tineri, cu elevi de liceu care vor să facă ceva util tinerei societăți maghiare din România.
 

Satisfacția este cu atât mai mare, cu cât se demonstrează, că înființarea liceelor maghiare a dovedit a fi cea mai bună cale pentru a menține tinerii în lumea culturii minoritare.


Liceenii din poze sunt reprezentanții liceelor și colegiilor maghiare din Cluj, care fac parte din echipele de îngrijitori voluntari ai mormintelor oamenilor de seamă maghiari, medici,prefecți, ofițeri, arhitecți, scriitori, profesori, episcopi – morminte care deseori nu mai au îngrijitori, descendenții fiind ori plecați ori decedați.


De rețiunut, cum acești tineri se autoorganizează, formând echipe de lucru, cu program, fiecare ocupându-se într-o anumită perioadă de mormântul acelui personaj cultural de care se leagă numele școlii, respectiv de anumite personalități uitate de posteritate, reprezentând Clujul maghiar de odinioară, cu viața ei fluctuantă.


Cu timpul această acțiune civică coordonată de președintele Asociației Házsongárd, Gergely-Tőkés Erzsébet a devenit una iconică pentru societatea maghiară din România, exemplul clujenilor fiind urmat de alte orașe din Ardeal.

Sus