Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / Ce fac maghiarii în această vacanță în care nu sunt huliți oficial?

Ce fac maghiarii în această vacanță în care nu sunt huliți oficial?

Colegul nostru însărcinat cu statistica articolelor despre maghiari apărute în România, îmi spune mirat, că după 5 ani, această săptămână a fost prima, în care nu maghiarii erau huliții de serviciu, ci alte minorități, anume minoritatea politică care a ieșit învinsă din ultimele alegeri prezidențiale.

Fără doar și poate, este o ușurare să vezi cum e să te trezești în România ca maghiar, fără a citi încă de dimineața articolele antimaghiare, evenimentele legate de maghiari, prezentate firește fără a fi prezentată părerea celuilalt.

Ce straniu e să nu-ți explice cineva în curs de o săptămână, că tu de fapt nu ești maghiar ci român, și că stema Clujului comandată de Funar de la liceeni, este una bună (ca și Napoca lui Ceaușescu), și că ungurii ar trebui să vorbească mai corect limba română, sau că Orbán Viktor fură Ardealul, investind în regiunile locuite de maghiari! 

Pe rețelele de socializare s-au reprofilat patrioții. Acum nu-ți oferă un viitor frumos în România, dacă te transformi în român, așa cum fac liderii care sunt acum în lumina reflectoarelor, ci te îndeamnă să mergi la vot, să reziști și să fii necruțător cu inamicul de clasă.


Ce fac maghiarii în această vacanță în care nu sunt huliți oficial? La început, mă gândesc, nu-și credeau ochilor, că au dispărut a fi socotiți drept o comunitate pericol evident al României. 

Apoi ungurii, profitând de liniște, s-au apucat de făcut statistici legate de reușitele lor de pe meleagurile natale.


                                                               Zilah/Zalău, 2019...

Aici o grădiniță, dincolo o școală clădită sau renovată de Ungaria, mai încolo depunerea pietrei de temelie a unui gimnaziu maghiar. În această săptămână de vacanță au timp să se uite cu o anumită mândrie la rezultatele investițiilor sosite din Budapesta, tractoare, fonduri, asociații, piețe, cămine, apartamente pentru medici, academii de sport...

Păcat că săptămânile acestea frumoase vor trece și peste scurt timp maghiarii iar se vor trezi cu faptele ”halucinante”,”incendiare” ale maghiarilor din România, descrise lung și colorat în presa din România.

Sus