Vineri, 13 Decembrie 2019
Vineri, 13 Decembrie 2019


Kontakt / Ungaria reconstruiește Ardealul – Școala Székelyvarság renovată cu sprijinul statului ungar

În localitatea Vărșag (județul Harghita) a fost inaugurat duminică clădirea Școlii Generale "Kőrösi Csoma Sándor", renovată cu sprijinul statului ungar.

În cursul lucrărilor care au fost sprijinite cu 30 milioane forinți, s-a mărit eficiența energetică a clădirii cu un înveliș termoizolant, s-au efectuat transformări pe clădire și au fost montate noi uși și ferestre. Inaugurarea școlii din Vărșag a început cu o slujbă la biserică, după care a continuat la școală.

Participanții au fost salutați și de Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naționale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.


În urma festivității, politicianul a declarat agenției de presă MTI: statul ungar acordă importanță consolidării sistemului de învățământ în limba maghiară, pentru ca toți copiii născuți în familii maghiare sau din căsătorii mixte să poată învăța în limba maghiară de la grădiniță până la învățământul superior. El a mai adăugat: obiectivul central al politicii naționale a Ungariei va fi și în anii următori păstrarea și întărirea identității, consolidarea familiilor și a economiei maghiare.


Árpád János Potápi a arătat că în discursul său a evocat și importanța reprezentării comunității maghiare la toate nivelurile, pentru ca aceasta să poată demonstra forța de care dispune. 

Comuna Vărșag, situată la 32 de km la nord de Odorheiu Secuiesc, are aproape 1600 de locuitori, la recensământul din 2011, 99,7% din populație s-au declarat maghiari. În școala cu clasele I-VIII denumită după tibetologul originar din Ținutul Secuiesc, Kőrösi Csoma Sándor învață aproximativ 200 de copii. La marginea Vărșagului se construiește o pârtie de schi cu telescaun – tot cu sprijinul statului ungar.

Sus