Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Kontakt / Kelemen Hunor a primit de la maghiarii săi 360 000 de voturi, cu 30 000 de mii mai mult, decât acum cinci ani

Kelemen Hunor a primit de la maghiarii săi 360 000 de voturi, cu 30 000 de mii mai mult, decât acum cinci ani

Fără o campanie susținută, fără o mobilizare ieșită din comun, Kelemen Hunor a primit de la maghiarii săi (respectiv românii atașați într-un fel sau altul societății maghiare) 360 000 de voturi. Acest număr este mai mare decât cel de acum cinci ani cu 30 000.

Cu ce se explică această creștere de 30 000 de voturi? 

După unii observatori întrebarea în sine este pusă greșită, deoarece bazinul electoral al UDMR este stabil, prezentând o unitate incomparabil mai stabilă, decât orice altă organizație politică din România, deoarece problemele specifice care l-au adus în scena politică, nu s-au rezolvat nici până azi.

Cea mai mare reușită a UDMR în existența sa de 30 de ani a fost obținerea dreptului de înscripționare bilingvă în localitățile locuite de maghiari în proporție de 20 la sută. Această reușită a fost una fundamentală, deschizând căi pentru lărgirea drepturilor legate de folosirea limbii materne în administrație.

În toată această perioadă a tranziției postrevoluționare, nu a apărut însă nicio formațiune politică, interesată de aceste probleme ale maghiarilor, considerând toți, că a avea în programul politic un capitol destinat minorităților, înseamnă ceva neproductiv.

         

După ce s-a acceptat tăcut această atitudine față de problemele maghiarilor, maghiarii au fost obligați să se grupeze în jurul UDMR. Unii cu bucurie, alții deloc încântați, alții ajungând să facă partide maghiare independente, încercând să concureze cu UDMR.

Pentru a mai reuși ceva legat de drepturile maghiarilor, politicienii maghiari au preluat modul de luptă al deputaților români din Imperiu, care prin deputatul Sigismund Borlea au formulat. astfel esența luptei pentru drepturile românilor: ,,împotriva guvernului ne aliăm și cu dracul”. 

Acceptarea parțială a acestei premise, l-a împins mai târziu UDMR în tot felul de colaborări politice, deoarece cu 5-6 la sută în sac nu ai cum să te impui majorității, nu ai nicio șansă să faci pași.

A făcut bine? Nu a făcut bine? Ce ar fi trebuit să facă pentru a-și atinge scopul? Cum ar fi trebuit să gestioneze rezolvarea problemelor specific maghiare?

Multe întrebări și deocamdată un singur răspuns: ,,Fără o campanie susținută, fără o mobilizare ieșită din comun, Kelemen Hunor a primit de la maghiarii săi (respectiv românii atașați într-un fel sau altul societății maghiare) 360 000 de voturi. Acest număr este mai mare decât cel de acum cinci ani, cu 30 000.”


Sus