Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Kontakt / Transcarpatia: La cursurile de limbă maghiară, demarate în 2016, s-au înscris până acum peste 20 000 de persoane

Transcarpatia: La cursurile de limbă maghiară, demarate în 2016,  s-au înscris până acum peste 20 000 de persoane  


Este o bucurie că interesul față de limba maghiară este, în continuare, mare în rândul populației majoritare din Ucraina Subcarpatică, a spus, în discursul susținut la evenimentul care a avut loc în aula Colegiului Maghiar "II. Rákóczi Ferenc" din Ucraina Subcarpatică, István Grezsa, însărcinatul ministerial responsabil cu dezvoltarea cooperării dintre județul Szabolcs-Szatmár-Bereg și Ucraina Subcarpatică. 

O dovadă în acest sens este că la cursurile de limbă maghiară, care au fost demarate în 2016 cu sprijinul guvernului ungar, s-au înscris până acum peste 20 000 de persoane, a adăugat oficialul ungar, menționând că în viața de zi cu zi a celor din Ucraina Subcarpatică, Ungaria joacă un rol important, întrucât această țară reprezintă, pentru ei, poarta către Uniunea Europeană.

          

Însărcinatul ministerial a reamintit că la cursul gratuit de limbă maghiară care s-a încheiat acum s-au înscris peste 3 000 de persoane, iar dintre aceștia, 1 732 au promovat examenul final. Grezsa a subliniat că, în vederea dovedirii faptului că dorește relații bune cu Ucraina, Guvernul Ungariei a efectuat un gest politic și a sprijinit lansarea unui curs de limbă ucraineană pentru maghiarii din Ucraina Subcarpatică, astfel încât să susțină însușirea limbii oficiale a statului. 

Potrivit acestuia, la cursul de limbă ucraineană s-au înscris peste 500 de persoane, iar peste 400 dintre ei au obținut diploma. Grezsa a anunțat, totodată, că aceste cursuri vor continua și anul viitor, interesul manifestat
fiind deja mare.

          

La întrebarea agenției ungare de presă MTI, Natália Váradi, șef al Centrului de Educație a Adulților din cadrul Colegiului Maghiar “II. Rákóczi Ferenc” din Ucraina Subcarpatică, coordonator al cursurilor de limbă maghiară, a explicat că anul acesta, în afara Ucrainei Subcarpatice, grupuri care au învățat limba maghiară ca limbă străină au fost formate și în alte orașe; la Kiev un grup, iar la Ivano-Frankivsk trei. În cele 10 raioane din Ucraina Subcarpatică, cursuri de limbă maghiară au avut loc în 37 localități, cu 77 de profesori. 

A specificat, totodată, că cel mai tânăr participant a avut cinci ani, iar cel mai în vârstă 82 de ani. Printre aceștia s-au aflat economiști, contabili, medici, avocați, profesori, școlari, studenți, ingineri și antreprenori.

Majoritatea participanților la cursul de limbă ucraineană pentru maghiari au fost școlari care, pregătindu-se pentru bacalaureat, au dorit să aibă cunoștințe mai bune ale limbii ucrainene și au apelat la această metodă mult mai eficientă de predare a limbii ucrainene, decât cea care se folosește în școli.


Sus