Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Kontakt / Cristian Sandache: Ceea ce înalță omul, nu ceea ce îl coboară și îl umilește

Cristian Sandache:  Ceea ce înalță omul, nu ceea ce îl coboară și îl umilește

Putem să nu fim de acord cu maghiarii din Secuime, în privința cererilor lor de autonomie teritorială, dar nu putem să nu le recunoaștem curajul și stăruința în concretizarea dorinței lor. Pe moment, o asemenea ipoteză rămâne una strict teoretică. 


Atunci când majoritarii aud de solicitarea recunoașterii națiunii maghiare ca fiind una co-fondatoare de stat (pentru Ardeal, cel puțin), când se propune ipoteza limbii maghiare ca a doua limbă oficială a statului român, sau atunci când se pronunță cuvântul "federalizare" a țării, indignarea națională autohtonă cunoaște cote maxime. 

Și totuși, unele dintre solicitările maghiarilor sunt deja realități în diferite state europene, iar state federale există și (culmea) au un nivel de trai în general ridicat. Cred că în viitor, după ce va mai curge multă apă pe Dunăre, ar trebui să conteze doar un singur aspect: prosperitatea materială și confortul spiritual al cetățenilor. 

A tuturor cetățenilor unei patrii, indiferent de originea lor etnică sau confesiunea lor. Cred că aceasta este esența reală a adevăratului creștinism, a adevăratului patriotism. Ceea ce înalță omul, nu ceea ce îl coboară și îl umilește.
Sus