Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii mai câștigă un proces: retrocedarea Liceului Reformat Wesselényi din Zalău revine în actualitate

”Când era de confiscat, hârtiile erau bune... Cănd e de dat înapoi, nu mai sunt bune...” 

Potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție a României (ÎCCJR), procesul privind retrocedarea Liceului Reformat Wesselényi din Zalău va fi reluat în primă instanță, a anunțat Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a revendicat această clădire în 2003, după ce, în 1948, statul român a confiscat imobilul de la biserica reformată. Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor imobile care au aparținut cultelor religioase din România a respins, însă, cererea de retrocedare a clădirii, “referindu-se la lipsuri presupuse sau reale”. Eparhia a atacat hotărârea la Curtea de Apel Cluj, dar a pierdut în primă instanță. Apelul a ajuns, apoi, pe masa ÎCCJR.

           

Dintre liceele reformate din Transilvania, cel de la Zalău este singura ale cărei clădiri nu au fost retrocedate încă. Deși după retrocedare, Liceul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe a fost renaționalizată, situația sa este mai favorabilă prin faptul că în clădire funcționează, totuși, o școală maghiară. Liceului Reformat Wesselényi din Zalău îi conferă o valoare simbolică faptul că marele poet Ady Endre a studiat aici, între 1892 și 1896 și a obținut aici bacalaureatul. Clădirea aflată în litigiu a fost construită după absolvirea lui Ady, între 1904 și 1906.

                                                                           ***
Când era de confiscat, hârtiile erau bune... Cănd e de dat înapoi, nu mai sunt bune...”

Sus