Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Kontakt / Gala de toamnă a Corbilor Albi – a sosit noua generație de elevi care încap în mănușa României

Gala de toamnă a Corbilor Albi  a sosit noua generație de elevi care încap în mănușa României

Gala de toamnă a Corbilor Albi a adus cea mai frumoasă surpriză pentru fondatori, redactori și simpatizanți, deoarece au avut posibilitatea să facă cunoștință cu noua generație a elevilor români și maghiari, care doresc să participe la aceste activități interactive multiculturale.

         

Acum 2 sau 3 ani nu prea s-a crezut că această inițiativă va găsi loc pentru rădăcinile sale, crezând că odată cu plecarea elevilor ”veterani”nu va mai exista una nouă.


Iată deci, la aniversarea a 5 ani de existență a Corbilor Albi apare din senin, cu o seninitate caracteristică elevilor de gimnaziu, a doua generație de ”colaborare cu Corbii Albi”.

             

Ca și până acum, activitățile au avut acel caracter ”nepieptănat” și absolut original, care a adus faimă acestor gale. Cei care au intrat în prima sală a elegantului Turn al Croitorilor au fost obligați de un elev maghiar și unul român, să asculte versiunea rapidă a povestirii ”Mănușa”, o poveste fermecătoare ucraineană, care are un mesaj cu cât de simplu și drăguți cu atât mai serios: TOȚI AVEM LOC ÎN MĂNUȘĂ, RESPECTIV ÎN ROMÂNIA, români, maghiari, ucrainieni.


După ”controlul de mănuși” (luarea mărimilor) s-au făcut primele estimări despre numărul publicului (46 de oameni). Gala a început cu vestita baladă a lui Arany János, „Ágnes asszony”, tradusă în limba română, cu titlul ”Agnes spală la râu”, transpusă pe scenă de elevii Liceului Energetic, conduși de profesoara Bara Elisabeta. 


Ei au fost urmați de elevii școlii generale Octavian Goga din Mănăștur, pregătiți de profesoarele Cerasela Varga și Teodorescu Alina Liana.


Gala a continuat cu inaugurarea rafturilor ucrainiene ale Bibliotecii Corbii Albi, un eveniment devenit mult mai dinamic decât s-a crezut, deoarece redactorii Horia Picu și Adriana Macsut, alături de cea mai nouă colegă din București, Angelescu Florina, și-au luat în serios misiunea, lăudând dar și criticând cărțile citite. 

            

În dezbaterea tot mai interesantă s-au angajat și noii bursieri ai Corbilor Albi, Szőke Tímea și Lőrinczi Eszter.    

      

Partea cea mai frumoasă și autentică a galei a fost momentul citirii „Testamentului” lui Sevcenko în limba ucraineană de către Maria Laver, reprezentanta Asociației pentru Dezvoltare Locală ”Ivan Krevan” din Repedea (Maramureș) ,urmată cu un examen-experiment: citirea ”la prima vista” a traducerilor în maghiară și română de către profesoara Teodorescu Alina Liana, respectiv coordonatorul asociației, Szabó Csaba.

           

S-a făcut prezentarea a mai multor volume ucrainiene traduse în română sau maghiară, cum ar fi Iuri Andruhovici, Oksana Zabusko, Sofia Andruhovici, Igor Hurhula, Misa Nebeleac, Ivan Franko, Sevcenko. S-a pus în discuție și greutățile prin care cărțile ucrainiene ajung la cititori. 

          

Reprezentanta Departamentului pentru Relații Interetnice (care functionează ca structură fără personalitate juridică, în subordinea Primului-ministru și în coordonarea ministrului delegate pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului), expertul superior Somai Gyöngyvér a încercat să răspundă întrebărilor legate de distribuirea acestor cărți ucrainiene, subliniind rolul Corbilor Albi în promovarea acestora prin recenzii publicate pe portalul www.corbiialbi.ro.

        

Sfârșitul galei a adus a doua surpriză din partea elevilor, cărora nu le-a venit să creadă că tricourile le rămân lor, bucurându-se gălăgios pentru vestea pozitivă, pomenind între ei pe cei din generația veche, pe care i-au invidiat în secret, pentru prezența lor pe scenele elegante ale Clujului.

                  
Sus