Joi, 24 Octombrie 2019
Joi, 24 Octombrie 2019


Kontakt / Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg – România pierde încă un proces cu maghiarii săi

Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg a respins cererea României cu privire la anularea deciziei Comisiei Europene (CE) de înregistrare a inițiativei cetățenești europene Minority SafePack.

CE a luat pe 29 martie 2017, parțial în evidență, după lungi dispute juridice, inițiativa realizată de către minorități, iar România, invocând motive procedurale a atacat hotărârea la Tribunalul UE, cu sediul la Luxemburg, solicitând anularea deciziei.

Forumul judecătoresc a stabilit acum că decizia contestată intră în sfera de competență a instituției din Bruxelles, care și-a justificat hotărârea în mod corespunzător, motiv pentru care solicitarea României a fost respinsă.


Inițial, în septembrie 2013, CE a găsit că inițiativa dorește să reglementeze domenii care “evident nu aparțin” sferei de competență legislativă a CE. Acea decizie de respingere a înregistrării inițiativei a fost atacată, tot la Tribunalul UE, care, în februarie 2017 a dat câștig de cauză inițiatorilor, astfel că Minority SafePack a fost înregistrată.

În susținerea inițiativei cetățenești europene MinoritySafepack, care își propune codificarea unională a drepturilor minorităților, s-au strâns, în decurs de un an peste un milion de semnături de susținere din 14 țări europene, o parte semnificativă din Ungaria și din restul zonelor locuite de maghiari în Bazinul
Carpatic.

Minoritățile naționale autohtone sunt prezente în 28 de state membre UE și numără, în total, 60 de milioane de persoane.

Sus