Miercuri, 23 Octombrie 2019
Miercuri, 23 Octombrie 2019


Kontakt / Locuințe pentru medici finanțate de Guvernul Ungariei, predate în Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)

Locuințe pentru medici finanțate de Guvernul Ungariei, predate în Gheorgheni (Gyergyószentmiklós)


(MTI) - Locuințe pentru medici construite din fonduri provenite de la Guvernul Ungariei au fost predate joi în orașul secuiesc Gheorgheni, iar în cursul serii va fi depusă piatra de temelie a unui proiect similar, ce urmează a fi derulat în localitatea Borsec (Borszék).

Oaspetele de onoare al evenimentului a fost secretarul de stat pentru politici naționale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Árpád János Potápi, care a declarat telefonic corespondentului agenției ungare de presă MTI că i se pare extrem de importantă munca de 20 de ani a Fundației Studium-Prospero dusă în scopul stabilirii, reținerii acasă, în Transilvania, a tinerilor medici, artiști, intelectuali.


                                                         Foto: szekelyhon.ro

Oficialul ungar a remarcat: la Gheorgheni au fost predate locuințe aflate într-un mediu natural minunat, în care oricine s-ar muta cu plăcere. Acestea sunt potrivite pentru a pune bazele unei familii într-o localitate în care vrei să profesezi. “Am încredere că astfel putem reduce din acel deficit grav de medici, ce caracterizează regiunea și să ajutăm cât mai mulți medici tineri să își planifice viitorul atât în spitalele din Transilvania, cât și ca medici de familie” – a formulat politicianul.

Parlamentarul Levente Vass, președintele executiv al Fundației Studium-Prospero, a reamintit în discursul său: fundația sa a fost cea care a inițiat, pentru prima dată în Bazinul Carpatic, construcția de locuințe de serviciu și a unui colegiu profesional la Târgu Mureș pentru medici aflați la început de carieră, tinere cadre universitare și artiști. De atunci, cu ajutorul Guvernului Ungariei au fost construite și predate o mulțime de locuințe de serviciu în mai multe localități transilvănene. 

Medicii, farmaciștii, cadrele universitare, actorii, artiștii și muzicienii care locuiesc în astfel de unități, cu familiile lor, numără acum aproape 300 de persoane. “Construim o rețea, rețeaua dăinuirii, piatră cu piatră, de la Târgu Mureș în toată Transilvania” - afirmă, în comunicatul fundației, politicianul de meserie medic.


                                                                    Foto: szekelyhon.ro                                    

În duplexul construit la Gheorgheni au fost amenajate două locuințe de serviciu, ambele cu o suprafață de 115 mp, cu bucătării mobilate și utilate cu electrocasnice, cu o cameră de zi, două dormitoare și o baie. Terenul de trei mii de mp pe care a fost ridicată clădirea oferă șansa unor noi dezvoltări. 

Pentru ocuparea locuințelor din Gheorgheni, Fundația Studium-Prospero va demara procesul de selecție, prin concurs, la finele lui septembrie. Fundația ungară Bethlen Gábor a contribuit la achiziționarea terenului și construcția duplexului din Gheorgheni cu 65,3 milioane de forinți (aproape 200 mii de euro).


                                                                    Foto: szekelyhon.ro

Fundația va construi la Borsec  (Borszék) pe un teren de 1700 de mp o clădire pe două nivele, care la parter va avea o locuință de serviciu cu trei camere, iar la etaj una cu patru camere, destinate medicilor care profesează pe plan local și zonal.

Sus