Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / În așteptarea primelor săli de muzeu dedicate daco-romanilor

În așteptarea primelor săli de muzeu dedicate daco-romanilor

Cimitirul gepizilor respectiv mormântul bărbatului (meșteșugarului) hun de la Ernei (Nagyernye) a intrat din nou în centrul atentiei celor care iubesc istoria, deoarece craniul luptătorului hun a devenit model ideal pentru reconstituirea feței fostului locuitor al Ardealului.


Fața reconstituită a fost prezentată în zilele acestea la o expoziție din Ungaria, bărbatul hun devenind starul exponatelor, iar sala respectivă un loc ideal pentru profesorii de istorie să vorbească despre foștii locuitori ai Ardealului, al căror urme le găsim în muzee.

Îmi permit întrebarea: când vor apărea primele săli din muzee, care sunt dedicate daco-romanilor? Ce bine ar arăta acum, de Centenar o sală a daco-romanilor – alături de sălile dacilor, romanilor, gepizilor, hunilor, slavilor, ungurilor – în care ar fi expuse dovezile arheologice legate de acest popor, morminte, schelete, vetre, cioburi, monezi, artefacte.

Aceste săli dedicate daco-romanilor ar putea fi – ca și alte săli a muzeelor de resort din lume – adevărate săli de clasă pentru orele de istorie, elevii văzând cu ochii lor, ce urme au lăsat strămoșii românilor de azi.

Sus