Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / Societatea maghiară din România, își începe viața cotidiană autonomă și la nivelul presei.

Societatea maghiară din România, își începe viața cotidiană autonomă și la nivelul presei. 

Unul dintre semnele cele mai sigure că după 30 de ani societatea maghiară din România s-a maturizat – funcționând de facto autonom, urmând încetul cu încetul pulsul occidental – este prezența constantă a noii generații de specialiști în viața publică maghiară. 

Cu alte cuvinte: a apărut generația maghiară care a scăpat de greutatea ignoranței, nepăsării și dezinteresului moștenit din perioada fanariotă, luând atitudine în diferite cazuri care dereglează bunul mers al societății.

    

În presa maghiară din România a trecut de mult perioada când scriai orice deoarece știai, nimeni nu  reacționează, spunând ”ce să facem” sau reacționând în stil caracteristic regiunii: ”mai rău să nu fie”.

În aceste momente de exemplu se desfășoară o dezbatere serioasă pe tematica unui articol scris de presa de dreapta din Ardeal, având nuanțe care ar putea fi considerate prefasciste. 

Este vorba de un articol care ar putea jigni în demnitatea umană pe acei bărbați, care nu au copii, făcându-se astfel aluzii la problemele demografice din Europa – fiecare țară având conotațiile sale specifice social-politice aferente.

Până acum și-au asumat părerea în jur de 20 de jurnaliști, pro și contra, intrând în dezbatere și personalitățile societății maghiare, urmărind cu nerăbdare ce mută celălalt.

Societatea maghiară din România, iată își începe viața cotidiană autonomă, reasumându-și benevol valorile europene, apropiindu-se tot mai mult de societățile moderne și pragmatice. 

Se sperăm că societatea maghiară din România se va îndepărta tot mai mult de ”știrile de la ora 5” – apropiindu-se tot mai mult de presa de calitate, educându-și jurnaliștii, să prezinte în fiecare caz controversat părerea altera pars.

Tot mai departe de București?

Sus