Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Barátok temploma: Cristinel Țâmpu devine parohul comunității catolice maghiare din București

Barátok temploma: Cristinel Țâmpu devine parohul comunității catolice maghiare din București

Anul acesta am trăit două momente emoționante la Șumuleu Ciuc: când a venit Papa Francisc, și la Rusalii. În plus, aceste evenimente spirituale au marcat, în mod metaforic, adoptarea mea de comunitatea maghiară catolică din București. 

Ei bine, în această calitate am spus prezent pe 4 august 2019 la Biserica Sfânta Maria A Harurilor (Biserica Bărăției/Barátok temploma), considerată lăcașul de cult al catolicilor maghiari din București, în momentul când Părintele Cristinel Țâmpu, preotul comunității maghiare din București a fost intronizat paroh în prezența Episcopului de București, Cornel Damian. 

         

Născut pe 9 decembrie 1977 la Bacău, într-o familie de ceangăi maghiari, Cristinel Tâmpu, a urmat liceul la Liceul Reformat din Gödöllő din Ungaria, apoi cursuri de filozofie și teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Toledo (Spania), a fost hirotonit preot pe 29 iunie 2005, iar pe 4 august și-a reînnoit jurâmintele de hirotonire cu ocazia întronizării ca paroh la Biserica Bărăției/ Barátok temploma: ,,Îmi doresc să fiu în mijlocul vostru ca paroh care-l slujește pe fiecare”. 

Altminteri într-un interviu dat romkat.ro în ianuarie 2018, vorbește despre maghiara sa arhaică, vorbită acasă la Bacău, caracteristică ceangăilor maghiari, precum și de  perioada liceului din Gödöllő, unde și-a perfecționat maghiara sa (se simte însă și astăzi pe vorba lui tonalitatea arhaică).

     

După 130 de ani de interdicții, în cadrul vizitei papei la Șumuleu Ciuc, s-a permis ceangăilor maghiari să asculte slujba în maghiară la Bacău - o dată pe lună. De la ceremonia ritualică de la București nu a lipsit nici corul dirijat de Klára Fekete și care a intonat cântece religioase în: română, maghiară, latină, greacă koine. Cuvintele catehetice ale acestei ceremonii religioase au fost evidențiate de Episcopul Cornel Damian: iubire, dreptate, adevăr și slujba lui Isus Cristos.
Sus