Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungaria continuă reconstrucția Ardealului – se pun pietrele de temelie a noilor creșe și grădinițe maghiare

Ungaria continuă reconstrucția Ardealului – se pun pietrele de temelie a noilor creșe și grădinițe maghiare

Investițiile masive ale Ungariei în societatea maghiară din România continuă și în Bihor, unde după cumpărarea palatului Sonnenfeld – care va deveni un centru cultural maghiar – statul maghiar începe depunerea pietrelor de temelie acreșelor și grădinițelor maghiare.
  

Cea mai nouă investiție se leagă de comuna maghiară Székelyhíd (Săcueni). La eveniment a participat István Grezsa, însărcinat ministerial din partea Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria, care a relatat, pentru agenția ungară de presă MTI, că noua facilitate este una deosebită, întrucât în Săcueni, o așezare cu o comunitate foarte numeroasă de maghiari, nu a existat niciodată o creșă maghiară. Grădinița va găzdui două grupe maghiare cu program prelungit, astfel că va fi restabilit acel sistem educațional reformat, care a existat în urmă cu o sută de ani în urmă, a spus Grezsa.

Ca răspuns la o întrebare a MTI, Grezsa a explicat: au ales Săcueni pentru că este o localitate importantă a zonei, iar apropierea frontierei reprezintă un risc mai mare de emigrare, astfel că se dorește dezvoltarea comunității maghiare din regiunea frontierei, ceea ce se poate realiza numai prin înființarea unor instituții și dezvoltarea celor existente. A reamintit că, în prima fază a programului de dezvoltare a grădinițelor, s-au concentrat în primul rând pe așezările din etnosporă, în cea de-a doua și a treia parte, însă, s-a acordat atenție și localităților în care trăiesc comunități maghiare numeroase.
  

Anul acesta și anul viitor vor fi dedicați construirii unor noi grădinițe, având în vedere că dintre cele 450 de grădinițe care urmau să fie renovate, peste 300 au fost deja finalizate și inaugurate, a adăugat oficialul ungar.

István Grezsa a mai spus că din cei 47,6 miliarde de forinți, 24,5 miliarde de forinți vor fi cheltuiți pentru grădinițe din Transilvania, astfel încât aici vor fi construite aproape 60 de
grădinițe noi și vor fi renovate circa 180.

Programul înseamnă nu doar construirea și renovarea clădirilor, ci și o dezvoltare serioasă a resurselor umane în acele 1664 de grădinițe din Bazinul Carpatic, unde sunt înscriși copii maghiari, a adăugat însărcinatul ministerial.

Sus