Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Procese pierdute, câștigate: România continuă să investească energie în formele variate ale antimaghiarismului

Procese pierdute, câștigate: România continuă să investească energie în formele variate ale antimaghiarismului


Societatea maghiară din România are sute de procese cu Statul Român pentru a obține sau menține drepturi legate de folosirea limbii maghiare.

Din 5 procese se câștigă cam unul, demonstrând pe de o parte că această cerere este justă (altfel nu s-ar câștiga ocazional aceste procese), pe de altă parte că România nu a ajuns încă pe calea europeană – calea care rezolvă aceste probleme identitare naționale prin legi moderne, luând exemplul țărilor unde acest lucru este rezolvat de multă vreme.

S-ar putea prelua exemplul Finlandei sau al Tirolului de Sud – amândouă fiind alternative pentru a termina odată și pentru totdeauna cu scandalul inscripțiilor bilingve și al autonomiile locale, teritoriale sau chiar etnice.


România nu caută această cale a rezolvării, înfundându-se în legile și ordonanțele date ad hoc, având ca singur scop obstrucționarea discretă sau în văzul lumii a strategiei maghiarilor de a-și folosi limba maternă în domeniul cât mai larg posibil.

Argumentele maghiarilor sunt simple, ei se gândesc că, dacă în Europa Unită există autonomii teritoriale, atunci de ce nu pot fi și în România? Dacă limba suedezilor este larg folosită în Finlanda, de ce nu se poate și maghiara în România? Dacă în Ungaria steagul românilor flutură pe instituțiile românești, de ce nu pot flutura și cele ungurești pe instituțiile maghiarilor din România?

Rămânem deci la procese, despre care știm cu toții că sunt irelevante, deoarece drumul spre Europa și Schengen va fi foarte anevoios dacă România continuă să investească atâta energie în formele variateale antimaghiarismului.

Cinci se pierd, unul se câștigă... 

Ăsta o fi proiectul de țară al României?


Sus