Miercuri, 20 Noiembrie 2019
Miercuri, 20 Noiembrie 2019


Kontakt / Elevi români îndrăgostiți de literatura maghiară – Corbii Albi alături de Școala Octavian Goga debutează la Săptămâna Cărții Maghiare

Elevi români îndrăgostiți de literatura maghiară – Corbii Albi alături de Școala Octavian Goga debutează la Săptămâna Cărții Maghiare

Premieră în cadrul Săptămânii Cărții Maghiare din Cluj: alături de zeci și zeci de lansări de carte, mese rotunde culturale și o întreagă stradă amenajată pentru târgul de cărți maghiare iată, Asociația Clubul Media Corbul Alb a organizat un eveniment și în limba română, gândindu-se și la cei care se interesează de cultura maghiară, însă nu cunosc limba maghiară.

          

În centrul atenției s-a găsit cea mai titrată școală generală de cartier, cea care poartă numele lui Octavian Goga, însă în holul instituției vizitatorul se poate întâlni și cu portretul prietenului său bun, Ady Endre.         

         

Secția româna și cea maghiară colaborează nu numai la nivel declarativ, ci și prin activități comune bilingve. Unul dintre proiectele de revelație a Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mănăștur se leagă de colaborarea cu Corbii Albi, cele două instituții prezentându-se alături pe scene bine mediatizate cu elevi români care citesc/recită din literatura maghiară tradusă în limba română, iar maghiarii invers.


             

Prezențele în serie a acestor elevi și profesorii lor, a demonsrearcă nu este vorba de un proiect sloganizat, sortit eșecului, ci de unul de anvergură, bazându-se pe zeci de copii români și maghiari, care se urcă pe scene, în lumina reflectoarelor, să demonstreze că le place într-adevăr literatura celuilalt. 

Se promovează ”cititul incrucișat”: românii citesc literatură maghiară tradusă în limba română, iar maghiarii literatură română tradusă în maghiară.

              

În cadrul celui mai titrat eveniment cultural maghiar, Săptămâna Cărții Maghiare – care se organizează simultan în mai multe orașe emblematice ale culturii maghiare -, iată că proiectul comun al Corbilor Albi și a Școlii Generale Octavian Goga din cartierul Mănăștur – o fostă Cenușăreasă a sistemului educațional din Cluj – ajunge la un nivel superior, fiind în atenția organizatorilor marilor festivaluri culturale.
          

În fața stemei principelui Bocskai István – născut în casa de vizavi a Casei Matia – profesorii și reprezentanții elevilor români din proiect au participat prima dată în viața lor la un eveniment care depășește nivelul școlar-cultural.


Acceptând ideea concurenței acerbe – ”bătaia pentru oamenii interesați de cultură” – Corbii Albi erau convinși că zecile de evenimente simultane incomparabil mai titrate decât ”niște copii” vor lăsa goală sala elegantă a Rectoratului Universității Sapientia.

           

Nu s-a întâmplat așa. Sala nu s-a umplut chiar în totalitate, însă cei care au venit, erau cunoscători ai proiectului Corbii Albu, știind chiar de Școala O.Goga din relatările din presă. 


Cei doi elevi – reprezentanții acelora care fac parte din proiect – au vorbit dezinvolți despre Arany János și Barzii din Wales respectiv ”love story”- ul dintre Ianoș Viteazul și Ilușca. Ba mai mult, elevii Bogdan Teodorescu și Vlad David Vasile s-au arătat chiar ”inițiați” în literatura maghiară,povestind chiar și de Rejtő Jenő (P.Howard) respectiv romanul acestuia intitulat Ciclonul blond.
         

Aplauzele din finalul evenimentului au emoționat protagoniștii acestei mese rotunde aparte: pe elevii Bogdan Teodorescu și Vlad David Vasile, pe profesorii Cerasela Varga și Alina Teodorescu, pe coordonatorii din Craiova și Sighetu Marmației a filialelor bibliotecilor româno-maghiare Corbii Albi: Marius Dobrin și Horia Picu respectiv pe deputatul independent Adrian Dohotaru.

            

Prezența studentului Andrei Sebastian Csiplo, școlit de sistemul educațional din Ungaria (Liceul Românesc din Gyula) a deschis orizonturi noi în cadrul proiectului româno-maghiar ai Corbilor Albi.Mulțumiri - desigur - presei...


Sus