Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Școala Generală Română ,,Lucian Magdu’’ din Bătania (Ungaria), de azi are clip de prezentare

Școala Generală Română ,,Lucian Magdu’’ din Bătania (Ungaria), de azi are clip de prezentare

În cursul zilei de 20 aprilie, pe pagina oficială a Școlii Românești ,,Lucian Magdu’’ din Bătania, a apărut un scurt filmuleț de prezentare și promovare a acestei mici instituții unde la momentul actual învață peste 100 de elevi, de diferite etnii. Printre acestea se numără: unguri, români, rromi, români din Ungaria, uneori pe alocuri mai se găsesc și câțiva copii de etnie sârbă.

De la preluarea acestei instituții de învățământ de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria și până în zilele noastre școala precum și grădința din imediata apropiere a ei s-au dezvoltat constant. În acest sens s-au făcut investiții masive în crearea condițiilor cât mai bune de studiu pentru copiii care învață aici zi de zi, precum și reabilitarea unor segmente ale clădirii sau construirea unor anexe suplimentare datorită numărului crescând de elevi de la an la an. Astfel printr-o bună gospodărire și prin sprijinul autorităților maghiare școala românească din orașul Bătania a ajuns să devină tot mai cunoscută în rândul cetățenilor, a familiilor care doresc să își înscrie aici copiii.

Totodată aici poți găsi un mediu familial, de pace și prietenie reciprocă între diferitele culturi etnice, care spre deosebire de alte instituții de învățământ acest aspect lipsește sau este puțin absent.

   

Școala a primit de asemenea și sprijin din partea autorităților române, prin inițierea diferitelor proiecte și colaborări transfrontaliere care la momentul actual devin tot mai frecvente. De mai mulți ani prin sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cadrele didactice urmează cursuri de perfecționare prezentate de specialiști din învățământul românesc, dar în același timp se face și un schimb reciproc de informații cu partea română.

      >

De asemenea în anul 2017 aceasta a primit distincția de ,,Instituție de Bază’’ din partea Ministerului Învățământului din Ungaria, fiind cel mai înalt grad de excelență în învățământ, prin condițiile oferite elevilor, munca depusă de către pedagogi în favoarea acestora și continua specializare în scopul unui mediu de învățare cât mai calitativ, meritul cel mai de seamă pe care îl poate primi o școală generală.

La școala românească din Bătania poți găsi profesori devotați meseriei pe care au ales-o, înțelegători, care îți sar mereu în ajutor când nu înțelegi ceva din lecție, oameni înțelepți ce te vor învăța mereu doar din ce au ei mai bun de dat, dar nu în ultimul rând să devii om în adevăratul sens al cuvântului, lucru ce doar ulterior am realizat după ce am părăsit băncile ei. Cu toate acestea dacă aș mai avea o dată ocazia de a alege, tot la ea m-ar duce sufletul. Cu siguranță va rămâne una dintre cele mai frumoase perioade ale copilăriei mele fără de care poate astăzi nu aș fi putut ajunge unde sunt acum, fapt ce bineînțeles nu este valabil doar pentru mine.

În concluzie nu uita niciodată de unde ai pornit, ce ai fost și cine ai ajuns pentru că timpul e schimbător, dar oricât ai dori, trecutul nu îl vei putea da trecerii vieții.

Atașat vă trimit site-ul oficial al școlii:

Sus