Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Kontakt / – Eu sunt micul grădinar, cu sticluța în buzunar... Én kis kertész legény vagyok...

– Eu sunt micul grădinar, cu sticluța în buzunar... Én kis kertész legény vagyok...

Turiștii occidentali cu un zâmbet de superioritate ies în străzi de Sărbătoarea Sonkran –sărbătoarea noului an, al reânnoirii- în Thailanda. Mulți dintre ei râd cu voce tare de localnici, care cu un entuziasm imens ies la udat pe străzi, bunici, mame, copii și nepoți stând lângă un butoi de apă, luând cu un lighean apă din acesta, stropind cu o cantitate neobișnuit de mare trecătorii, ba chiar și pe cei care circulă pe motociclete.

Mai spre după masă turiștii occidentali mai lasă din zâmbetul de superioritate, acceptând apa pe piept (udându-se copios) de la localnici, ba mai mult, și ei cumpărând pistoale de apă se apucă de imitat localnicii zâmbitori.
                     

O parte din   turiști chiar participă la slujbele budhiste, mirându-se de bucuria oamenilor și puterea magică a tradițiilor. 

Cei sosiți din Ardeal se obișnuiesc repede cu atmosfera umedă de pe străzi, uitându-se cu înțelegere la oamenii care poartă pelerine de ploaie, pentru a nu ajunge la locul de muncă uzi leoarcă, cu șiroaie de apă lăsate în lifturi și săli de ședință.

– Eu sunt micul grădinar, cu sticluța în buzunar... Én kis kertész legény vagyok...


În Ardeal femeile nu poartă chiar pelerine de ploaie pentru a evita „udatul excesiv”, dar multe dintre doamne și domnișoare se (auto)apără prin căi originale de ”putoarea” zecilor de stropi de apă de colonie.

Seara, în Thailanda,  în locurile vizitate de turiștii occidentali, Sonkranul devine unitar. Străinii umblă cu găleți și pistoale uriașe de apă pe umăr, stropind fără milă pe motocicliști, pietoni sau ”adversari de stropit”.

Seara târziu nu mai există diferențe dintre turiștii occidentali și localnici. Se formează ”echipe mixte” cu găleți, pentru a comunica mai bine cu ”adversarii” cu pistoale de apă. Thailandezi și englezi, thailandezi și ruși... Bucuria este generală, viața este frumoasă pentru toți, care cred în Ceva și au puterea de a accepta frumoasa povară a tradiției.

Sărbători fericite! Kellemes Húsvétot!

Sus