Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Primar din Ținutul Secuiesc amendat că nu sunt români în comună…

Dan Tanasă recidivează: a reclamat un primar din Ținutul Secuiesc din cauza faptului că în localitatea păstorită de acesta… nu sunt români. De fapt, bloggerul și președintele fondator al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) l-a reclamat pe edil la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din cauza faptului că administrația locală editează ziarul lunar al comunității doar în limba maghiară. Păi, ce vină are Elemér Laczkó-Albert că în localitate nu sunt români?

Publicația Képes vagyok (Sunt capabil) apare lunar, de 12 ani, și conține în primul rând știri din viața culturală a localității, fiind distribuită gratuit, în o mie de exemplare.

Conform ultimului recensământ în comuna Remetea din județul Harghita ponderea populației maghiare este de 99,2 la sută. Adică român este doar polițistul, soția acestuia și eventualul agent SRI.

În urma reclamației CNCD l-a amendat pe primar cu două mii de lei. Într-o comună mică și banii aceștia contează. Este, poate, chiar și bănetul unor români, pentru că urmare a redistribuirii banilor de la administrația centrală și județeană, acești lei sunt din buzunarul unor majoritari…

Informația privind hotărârea a fost publicată pe blogul lui Tănasă, cunoscut pentru nenumăratele sale procese intentate împotriva folosirii limbii maghiare și a simbolurilor acestei comunități pe teritoriul României. Potrivit bloggerului hotărârea a fost luată cu un vot împotrivă, cel al președintelui consiliului, Csaba Asztalos.

    

Potrivit MTI Elemér Laczkó-Albert a remarcat: consideră discriminare faptul că a fost amendat pentru publicația maghiară. Acesta a adăugat: traducerea publicației și în limba română ar presupune eforturi financiare de care administrația locală nu dispune. Din acest motiv există șansa să înceteze editarea ei, decât să continue în două limbi.

Primarul a mai precizat: va analiza posibilitatea de a ataca hotărârea CNCD. „De dragul artei am putea face asta, dar nu am încredere că am avea câștig de cauză, așa cum suntem obișnuiți de la cazul inscripției de pe primărie și a arborării steagului secuiesc. Ne constrâng să facem politica simbolurilor, în loc să ne ocupăm de lucruri cu adevărat importante", a formulat primarul ales din partea UDMR.

Măi, dar cât timp liber poți să ai să te ocupi cu astfel de reclamații… Mamma mia!

Sus