Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Kontakt / Anul familiilor maghiare de peste hotare: există un viitor maghiar pe meleagurile natale

Anul familiilor maghiare de peste hotare: există un viitor maghiar pe meleagurile natale

Viitorul națiunii maghiare depinde de copiii, de aceea, cea mai importantă sarcină este de a schimba situația demografică nefavorabilă; guvernul maghiar lucrează la acest lucru de ani de zile, a spus Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politică națională. Declarația a fost făcută luni, la Palic, unde oficialul ungar a oferit, în cadrul seriei de programe "Anul familiilor maghiare de peste hotare", pachete-cadou pentru sugari, pentru 80 de familii din Voivodina.

Acesta a adăugat că este important să fie născuți cât mai mulți copii, peste tot, iar pentru asta este nevoie ca percepția societății să se schimbe fundamental. 

Datoria guvernului este aceea de a lua cât mai multe măsuri posibile, care să ducă la modelarea opiniilor părinților și să creeze un mediu social, economic și politic în care oamenii să își dorească să aibă cât mai mulți copii. Acest lucru se aplică nu numai Ungariei, ci întregului Bazin Carpatic, a spus secretarul de stat.


Gilyén Balázs: ”E bine să fii maghiar” (Școala din Lopadea Nouă /Magyarlapád, jud.Alba)

Árpád János Potápi a reamintit că anul trecut a fost “Anul familiilor maghiare de peste hotare”, iar ca o continuare a acestuia, Secretariatul de Stat pentru Politicile Naționale a anunțat, pentru anul 2019, “Anul copiilor maghiari de peste hotare”. Anul trecut, “obligațiunea de bebeluș” și subvenția maternală din Ungaria a fost extinsă și peste hotare, iar în anul curent, acestora le-a fost adăugat pachetul-cadou pentru sugari, la care are dreptul fiecare familie maghiară de peste hotare, care în 2018 a solicitat subvenția maternală. Prin intermediul programului “Cordonul ombilical”, părinților de peste hotare li se oferă un pachet-cadoul util, care să îi ajute în prima perioadă de după ce au devenit părinți, a subliniat secretarul de stat.

Guvernul Ungariei depune, de peste opt ani, eforturi pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja tinerii să devină părinți, a explicat Árpád János Potápi, iar semnele pozitive încep să se arate deja. Dacă vom putea continua să mergem pe această cale, sperăm ca până în 2030 să se oprească scăderea demografică și să existe, apoi, o tendință ascendentă, a explicat.

În cele din urmă, politicianul ungar și-a exprimat bucuria pentru faptul că partidele maghiare de peste hotare au acceptat inițiativa conform căreia în centrul politicii lor să se afle sprijinirea familiilor maghiare în centrul politicilor lor. A mulțumit, în special, Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), care s-a angajat să plaseze familiile maghiare și copiii maghiari în centrul viitorului.

În scurtul său discurs, István Pásztor, președintele VMSZ a subliniat: convingerea politicii din Voivodina este aceea că există un viitor maghiar în Voivodina, în locul natal, și că toate măsurile trebuie să servească atingerii acestui scop din viitor.

(MTI)

Sus