Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Kontakt / Conform statisticii Corbii Albi dialogul civil real, civil, româno-maghiar a început să ia avânt

Conform statisticii Corbii Albi dialogul civil real, civil, româno-maghiar a început să ia avânt 

Fără doar și poate, în România au apărut primele semne ale dialogului real dintre români și maghiari. Acest dialog firav se bazează deocamdată pe tatonare, pe colectarea informațiilor reale și pe plăcuta experiență de a comunica unul cu celălalt, auzind direct de la ,,El’’, ce probleme are, cum vede viitorul comun al unei societăți româno-maghiare.

Conform statisticii Corbii Albi, față de anul 2014, care a reprezentat și anul lansării proiectului mamut ,,Corbii Albi’’ – a crescut cu 40 la sută numărul așa numitelor: ,,dialoguri-pereche’’ pe portal, sugerând o creștere simțitoare a numărului acelor persoane care vor să converseze reciproc de partea ambelor etnii, unele discuții dintre părți ajungând chiar și la 30 de schimburi de replici. Putem de asemenea să spunem, că zilnic se formează perechi – un român și un maghiar -, care conversează (pe un ton uneori mai calm, alteori mai tensionat)
         .

Conversația în sine poate aduce numai beneficii pentru părți, deoarece contactul direct este o bună formă de a dezamorsa ,,bombele’’ sloganelor și clișeelor pseudopatriotice.

Conform reprezentării grafice, ,,vârful” munților de comunicare româno-maghiară este net dominat de micul interviu realizat cu colegul nostru Andrei Csiplo, care în calitatea sa de român din Ungaria a vorbit pe înțelesul tuturor despre drepturile românilor din Ungaria.
         

Acest interviu a atins pe pagina de Facebook a TVR Cluj peste 150 000 de vizionări.

Deci – conform statisticii – dialogul civil real, româno-maghiar a început să ia avânt, ceea ce ar nuanța mai bine aceste cifre care ar reprezenta procentajul numărului dialogurilor pozitive, adică ale acelora care nu se termină după 5-6 schimburi de idei în jigniri sau supărări.
Sus