Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Kontakt / Răzvan Lupescu: Monumentul renovat al Secuilor Martiri deranjează pe unii aleși ai urbei

Răzvan Lupescu: Monumentul renovat al Secuilor Martiri deranjează pe unii aleși ai urbei

În Târgu Mureș s-a renovat Monumentul Secuilor Martiri. S-a pus un paviment nou ( în formă de stea în opt colțuri, simbol al secuilor), niște plăcuțe cu însemnele secuilor.

Orice om de bun simt n-ar vedea în asta vreo problema. Se pare însă că simbolurile secuilor deranjează pe unii. 

"Cum să renovăm Statuia Secuilor Martiri cu simbolurile secuilor pe ea? Doar n-o să transformăm un cartier al Târgu Mureșului în așa zisul Ținut Secuiesc'' spun unii aleși ai urbei, care promit și modificări urgente la monumentul abia renovat. 

Modificări care să elimine simbolurile secuilor.   

      

Să renovăm deci Statuia Secuilor Martiri, dar să fie fără secui dacă se poate. ''Vrem Ardealul dar fără ardeleni'', spunea un mare politician de peste Carpați.

Transilvania este o regiune multiculturală, multietnică, multilingvistica. Secuii, cultura secuiască, fac parte din Transilvania, din identitatea ardelenească. 

Pe mine ca ardelean român mă întristează dar mă și revoltă asemenea abuzuri. Pentru că e vorba de un abuz. Nici nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul unui secui când vede că-i sunt distruse simbolurile de pe un monument ridicat în cinstea secuilor. 

Articolul 6 din Constituția României spune așa: ''Statul recunoaște și garantează persoanelor aparțînând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.'' 

Pe hârtie avem scrise multe in realitate însă nu prea se respectă. 

Cum poți să mai ceri respectul maghiarilor, al secuilor, dacă nu le respectăm niște lucruri elementare cum ar fi simbolurile?
Sus