Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / ”Vreau cu steagul maghiarilor în spate, nu cu al românilor”

”Vreau cu steagul maghiarilor în spate, nu cu al românilor”

În aceste zile am făcut un interviu cu doi adolescenți ai unui liceu maghiar titrat, cu ocazia unei reușite de răsunet al acestora, ei devenind în urma unui concurs sportiv lung și dur selecționați în echipa de tineret a Ungariei. 

Este al doilea caz în cariera mea jurnalistică, când mă întîlnesc cu adolescenți maghiari înzestrați cu talente deosebite în diferite domenii, care nu vor să reprezinte România la concursuri internaționale.

”Vreau cu steagul maghiarilor în spate, nu cu al românilor” – îmi spun tinerii sportivi cu sinceritate, fără gânduri ascunse. 


                           Tineri maghiari în drum spre Șumuleu, așteptați de tinerii maghiari  din Ardeal

Am stat și stau îngândurat în fața acestui fenomen, care pare a fi în vogă în rândul tinerilor maghiari. Fenomenul a început cu vorbitul în limba engleză cu românii – spunând că în engleză nu ai probleme cu inscripțiile –, apoi cu flash mob-uri, scrisori deschise, speranțe în solidaritatea tinerilor români...


                                      Tineri din Cluj în fața Primăriei ”multiculturale” 

Înstrăinarea era de așteptat. Într-o societate unde chiar și în Cluj trebuie să dai în judecată primarul, ca să respecte legile referitoare la inscripționarea bilingvă (conform HCL din 2002, când în Cluj procentul maghiarilor era încă de 23 la sută), nu prea te poți aștepta ca tinerii maghiari să te iubească.


                                                                    Elevi din Oradea

Mai ales dacă deja de la vârste fragede ești nevoit să lupți pentru identitatea ta maghiară. Și nu știu cât de încrezătăr în viitorul tău te fac imaginile colegilor tăi din alte școli protestând pentru drepturile maghiarilor. ..

Sus