Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Kontakt / Dezbaterea multiculturalității la Cluj-Napoca

Dezbaterea multiculturalității la Cluj-Napoca

    
Grupul de inițiativă civică Musai-Muszáj a organizat în 26 februarie o dezbatere publică despre multiculturalism la centrul cultural-informativ „Fabrica de Pensule din Cluj”. Tema principală a dezbaterii a fost multilingvismul, despre care mulți maghiari și români cred în ultima vreme, că este mai mult la nivel declarativ decât aplicat în realitate.

   
                                            Szőcs Sándor (foto:Transindex)

La dezbatere au participat consilierul Adrian Chirca, din partea Primăriei, Diana Apan, purtătorul de cuvânt al programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului, reprezentanți ai vieții civile românești și ungurești din Cluj-Napoca și din împrejurimi. Printre persoanele cunoscute s-au aflat jurnalistul Sabin Gherman, fostul ministru al minorităților Eckstein-Kovács Péter, avocatul Szőcs Sándor – președintele fundației olandeze, care a inițiat și a și câștigat în prima instanță procesul tăblițelor bilingve la Cluj –, consilierii Csoma Botond și Geréd Imre, jurnalistul Mihai Goțiu, activistul civic Bogdan Vătavu (Liga Oamenilor de Cultura Bontideni) și alții.

Dezbaterea bilingvă, având traducere simultană, s-a desfăsurat într-o atmosfera relaxantă, toți cei care au luat cuvântul se arătau dornici de rezolvarea problemei controversatelor tăblițe bilingve, precum și a tuturor subiectelor care au generat neplăcuta impresie, că în oraș multiculturalismul ar fi doar la nivel declarativ și nu chiar pus în practică!

   

                            Sabin Gherman, Csoma Botond și Geréd Imre  (foto:Transindex)

Avocatul Szőcs Sándor a prezentat detalii din procesul inițial câștigat, iar apoi pierdut al tăblițelor, menționând că primăria nu putea argumenta de ce nu vor tăblițe bilingve la Cluj. „ De la Funar știam măcar, la ce ne putem aștepta! Funar măcar a fost sincer. Însă această primărie este o enigmă din acest punct de vedere a multilingvismului. Nu știi la ce să te aștepți de la ei”, a spus avocatul.

Dacă într-adevăr vrem să fim capitală culturală europeană, n-ar trebui să ajungem la dispute pentru niște tăblițe bilingve! Aceste tăblițe bilingve au fost de fapt aprobate odată de Consiliul Local în 2002! Hotărârea aceea încă există!, a adăugat consilierul Geréd Imre.

„Eu așa consider, că politicienii români cred că dacă fac concesii maghiarilor, atunci vor pierde voturi. Eu nu cred însă, că un astfel de gest care vizează sprijinirea multiculturalității, ar crea probleme serioase politicienilor. Sper că vom găsi cu timpul un modus vivendi, și că vom avea rezultate palpabile,”a fost de părere consilierul Csoma Botond.

Reprezentanții sferei civice românești, în schimb, erau de acord cu tăblițele bilingve, găsindu-le absolut firești!                                              Bakk Miklós, politolog (foto:Transindex)

Consilierul Adrian Chirca a punctat unele laturi ale controversatei teme a tăblițelor, sugerând că problema e cu „legea 20%”, deoarece acesta nu spune exact, ce e de făcut „sub pragul de 20%”. Conform consilierului această lege ar trebui modificată în așa fel, încât să nu existe dubii asupra obligativității folosirii plăcuțelor bilingve.

Dezbaterea a fost o premieră pentru comunitățile din Cluj-Napoca. Joia viitoare grupul de inițiativă civică Musai-Muszáj va continua șirul flashmoburilor prin care atrag atenția, că există o prăpastie între realitate și retorica declarativă a primăriei despre multiculturalitate. Înțelegând importanța dezbaterilor, o dezbatere asemănătoare se va organiza și în decursul lunii martie.


Sus