Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / A venit ”USR-ul maghiar” – când ieșim în stradă pentru drepturile maghiarilor?

A venit ”USR-ul maghiar” – când ieșim în stradă pentru drepturile maghiarilor?

A sosit primul partid modern din România, care se adresează și celor 1.5 milioane de maghiari, care până acum nici nu s-au gândit, că ar putea exista și alternativă la UDMR, aceasta din urmă fiind reprezentantul legitim al maghiarilor din România.

Ideea de a te adresa – ca și partid politic – alături de români și maghiarilor din România, este pe cât de simplă, pe atât de importantă. Se oferă astfel șansa maghiarilor din România să nu mai voteze pe criterii etnice, ci – în fine – și maghiarii să poată vota după crezul lor politic: liberalii maghiari cu liberalii, socialdemocrații cu socialdemocrații, etc.

Pe mine, personal, mă bucură că am, iată, un partid românesc, care înțelege, că eu nu sunt român.

Să am un partid, căruia nu trebuie să-i explic, că noi maghiarii facem parte nu din națiunea română, ci din cea maghiară. Să am un partid care mă înțelege, că vreau să văd simbolurile națiunii mele – inclusiv steagul națiunii mele, roșu-alb-verde – pe instituțiile maghiare din România, așa cum se întâmplă în Ungaria în satele românești.

Mă bucur să am un partid românesc, care este alături de mine, când mă lupt pentru bilingvizarea orașului meu natal, Kolozsvár, și membrii căruia vor ieși în stradă, cu miile, alături de mine pentru a pune în practică HCL-ul referitor la bilingvizarea orașului, o hotărâre sabotată de administrația Funar și acoliții lor mai în vârstă și mai ales cei tineri, care prin entuziasmul lor au legitimat practic un curent antimaghiar.

Mă bucur, că voi avea un partid care va lupta pentru școlile maghiare, luând atitudine fermă, când administrațiile locale obstrucționează înființarea școlilor maghiare, profitând de faptul, că minoritatea nu poate niciodată să facă față forței majorității.

E bine să am un partid românesc, care ia atitudine fermă atunci când națiunea mea este umilită, deschizând porțile astfel unei societăți noi, în care suntem egali toți care plătim impozite, o egalitate care condiționează și dreptul meu de a avea limba mea maternă ca și limbă oficială alături de româna în acele regiuni, unde maghiarii mei trăiesc într-un număr important.

În fine sosește un partid modern, care va înțelege că politica minoritară a unui stat modern nu este de a vâna înscripțiile și steagurile acestuia, ci să ia la cunoștință deciziile reprezentanților legitimi – specialiști în domeniul aferent – ai minorității și să ajute la împlinirea proiectelor.

Va veni un nou partid, care va înțelege, că minoritățile care vor să existe și în viitor – în opoziție cu așa numitele minorități de festival –, trebuie să aibă o strategie de supraviețuire colectivă. Strategia poate fi elaborată numai de însăși minoritatea aferentă, deorece ea știe cel mai bine ce îi priește și ce nu. Dacă minoritatea stabilește, că o autonomie teritorială ar fi prolifică pentru supraviețuirea sa, atunci majoritatea nu are de făcut altceva, decît să respecte această decizie.

Recunosc, că aștept și eu un partid modern, care m-ar interesa.

Vă întind mâna! Aștept să-mi spuneți, când ieșim în stradă pentru folosirea steagului maghiar și secuiesc! Când ieșim în stradă pentru linia maghiară de la UMF Târgu Mureș?Când facem un miting pentru bilingvizarea orașelor locuite de maghiari! Vă întind mâna! Când ieșim în stradă pentru autonomiile cerute de maghiari, care vor să-și facă viitorul nu în Italia, Anglia, Spania ci pe meleagurile natale? 

Sus