Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / Ungaria se oferă partener fondator al liniei maghiare de la UMF (MOGYE) Tîrgu-Mureș

Ungaria se oferă partener fondator al liniei maghiare de la UMF (MOGYE) Tîrgu-Mureș

Ungaria continuă să facă investiții în Transilvania, în zonele cu o populație importantă maghiară. Astfel, zilele acestea Guvernul ungar s-a oferit să devină partener fondator al secției maghiare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

UMF este singura universitate multiculturală din România, care nu a profitat de posibilitatea oferită de Legea Educației de a institui secții (linii) maghiare. 


Inființarea, deși ar fi fost doar o problemă pur administrativă, odată cu trecerea timpului a ajuns pe bogata listă de probleme administrativ – juridice, otrăvind relațiile interetnice româno-maghiare. Din cauza neînființării acestei secții maghiare, au picat guverne în România, caz fără precedent în Europa.

Deși Clujul a dat un exemplu elocvent, că o linie maghiară înseamnă numai avantaje Universității Babeș-Bolyai, conducerea UMF a rămas de neclintit, ba mai mult, în loc de secția maghiară a înființat... secția engleză!
       

După această decizie a UMF, guvernul maghiar s-a oferit ca partener fondator al liniei maghiare, sprijinind și eventualele investiții în plus. Conform ministrului de externe al Ungariei, Szjjártó Péter (foto MTI), Compania RICHTER (cel mai mare producător de produse farmaceutice din Ungaria) este pregătită pentru colaborare.

Prin această ofertă s-ar putea rezolva una dintre cele mai importante probleme legate de respectarea dreptului la educație în limba maternă.

Sus