Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / Bucuria primei slujbe maghiare din Bacău

Bucuria primei slujbe maghiare din Bacău

Lupta ceangăilor maghiari din Moldova pentru slujbă romano-catolică celebrată în limba lor maternă a avut iată primele rezultate. Știrea pare una imposibilă, absolut surprinzătoare, deoarece nu prea mai credea nimeni, că în România se va recunoaște vreodată, că ceangăii maghiari nu sunt români și că limba lor maternă este maghiara.


Bucuria primei slujbe maghiare din Bacău a fost o sărbătoare pentru maghiari, cu ceangăi veniți din satele moldovene din imprejurimi, timizi, parcă nici ei ne fiind convinși, că știrea este adevărată. 

Presa din Ungaria prezintă știrea cu surprindere, prezentând mai ales poze, sugerând că acest eveniment te lasă fără cuvinte.


Cei care au reușit să învingă episcopia din Iași – civili, personalități politice europene, Vaticanul – au declarat că nu se vor opri aici, cerând cu răbdare slujbe maghiare în toate localitățile ceangăilor maghiari, numărând 20 – 30 000 de suflete.


Victoria oamenilor simpli este o lovitură de imagine Episcopiei Romano-Catolice din Iași, care trebuie acum să răspundă presei internaționale legat de interzicerea folosirii limbii maghiare în biserici, în ciuda sutelor de cereri înregistrate, pe motive politice sau lingvistice. 


Sosirea papei Francisc îi pune într-o situație mai mult ca neplăcută pe ierarhii din Iași, care aveau datoria de a permite slujbe în toate limbile, dacă sunt cerute de enoriași autohtoni. Cei 30 de ani de interziceri va afecta mult și imaginea României.

Sus