Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Maghiarii sunt cofondatorii României moderne

Maghiarii sunt cofondatorii României moderne

De zece ani stă undeva în sertare Proiectul Legii Minorităților, o lege care ar clarifica odată și pentru totdeauna drepturile minoritarului de a se considera parte din altă națiune decât majoritatea. Este vorba printre altele și de maghiari, al căror probleme în ultimii doi ani au devenit probleme internaționale, ajungând în centrul atenției Federației Minorităților (Autohtone) ale UE (FUEN) respectiv ONU.


Seria conflictelor legate de dreptul minoritarului de a alege singur instituția unde vrea să-și trimită copilul (școală maghiară sau mixtă) pare a nu se termina niciodată, manipulările distrugând zilnic câte ceva din încrederea maghiarilor acordată românilor, îndepărtând tot mai mult posibilitatea formării unei societăți comune reciproc avantajoase.

Proiectul de lege elaborat în jurul anului 2008 a trecut puțintel prin parlament, așa de formă, așa cum e moda pe la noi, s-a bifat ”existența” acestuia, apoi în 2012 a dispărut în sertare, lăsând problemele maghiarilor să primească dimensiunile de azi, invitând maghiarii să stea cu ochii la Budapesta, de acolo primind înțelegere și sprijin material.

Proiectul de lege pornește de la premisa că maghiarii sunt cofondatorii României moderne, și au dreptul de a-și exprima liber si neîngrădit apartenența la o comunitate națională, au dreptul să-și facă strategie proprie de supraviețuire stabilind ei înșiși ce este benefic și util lor, majorității rămânând numai gestul de a lua la cunoștință voința aferentă a minorității.

De zece ani stă în sertarele parlamentului proiectul Legii Minorităților, lăsând spații uriașe pentru incitare, manipulare, rănind mortal încrederea reciprocă româno-maghiară. Fantomele trecutului, fantoma prezentului…                                                            
 

 
Sus